Κυριακή 16/5/2021

Σταϊκούρας: «Στα 15 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης φέτος» – Αυτό είναι το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Τι θα γίνει με το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα

Αντί για 7,5 δισ. ευρώ, τελικά η κυβέρνηση θα ρίξει τα διπλάσια χρήματα ώστε να επανακάμψει η αγορά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό που διατίθεται εντός της διετίας να ανέρχεται στα 39 δισ. ευρώ.

Στο ύψος των 15 δισ. ευρώ θα προσεγγίσει εφέτος το κόστος των μέτρων στήριξης, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών περιέγραψε το πλέγμα των βραχυπρόθεσμων πολιτικών που θα στηρίξουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.

  • πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιδοτεί τις δόσεις των τραπεζικών δανείων φυσικών και νομικών προσώπων
  • επιδότηση των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων με 500 εκατ. ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο δεύτερο πρόγραμμα
  • ενίσχυση με ποσά άνω του 1 δισ. ευρώ αυτήν την εβδομάδα μέσω της Επιστρεπτέας προκαταβολής 7.

Ειδικά για την εστίαση, ο υπουργός είπε ότι περίπου 53.800 επιχειρήσεις θα λάβουν 167 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι περίπου 8.000 επιχειρήσεις του χώρου αυτού άνοιξαν πέρυσι πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Συνολικά για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 7, ανέφερε πως από τις 705.000 αιτήσεις θα γίνουν δεκτές περίπου 300.000, καθώς, μεταξύ άλλων, περίπου 250.000 επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση τζίρου το α’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020

  • ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ της εστίασης, του τουρισμού, των παιδότοπων, των γυμναστηρίων
  • πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
  • αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Τι ανέφερε Σταϊκούρας για έλλειμμα και χρέος

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το έλλειμμα και το χρέος θα είναι υψηλότερα εφέτος, λόγω των μικρότερων εσόδων και των αυξημένων δαπανών για τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο, είπε ότι από το 2022 και μετά θα υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία λόγω της υψηλότερης ανάπτυξης και όχι με μέτρα λιτότητας.

Ανέφερε, επίσης, ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο από το 2012, με πολύ χαμηλές ανάγκες εξυπηρέτησης. Επεσήμανε ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια η κυβέρνηση υλοποίησε ένα πολύ μεγάλο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεών της (μείωση ΕΝΦΙΑ, φορολογικών συντελεστών, προκαταβολής φόρου, ασφαλιστικών εισφορών).

Και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος το επόμενο έτος, θα μονιμοποιηθούν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ