Δευτέρα 21/6/2021

Ο… λογαριασμός των επιστρεπτέων προκαταβολών: Οι επιλογές όσων έλαβαν κρατική ενίσχυση

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν τρεις δυνατότητες για την αποπληρωμή των οφειλών

Τον συγκεντρωτικό «λογαριασμό» των επιστρεπτέων προκαταβολών αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε περισσότερους από 500.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν λάβει κρατική ενίσχυση κατά τους επτά κύκλους.

Έως τα μέσα Μαΐου η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet, αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος. Η ανάρτηση γίνεται προκειμένου να αποφασίσουν οι δικαιούχοι εάν θα αποπληρώσουν το κρατικό δάνειο μέσω 60 δόσεων ή  θα αξιοποιήσουν τις άλλες δύο επιλογές που τους έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, όπως η εφάπαξ εξόφληση, ή η λήψη ενός πιστωτικού για την κάλυψη τρεχουσών υποχρεώσεων τους.

Ειδικά οι επαγγελματίες που έλαβαν «κρατικό δάνειο» κατά τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα έχουν «κούρεμα» του ποσού που έλαβαν κατά 30% της οφειλής για όσους επαγγελματίες έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ γλιτώνουν το 50% των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, όσοι είχαν μείωση τζίρου το 2020, σε σχέση με το 2019, πάνω από 30%.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν τρεις δυνατότητες για την αποπληρωμή των οφειλών προς το Κράτος από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές και συγκεκριμένα:

  1. Να αποπληρώσουν  το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.
  2. Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.
  3. Να επιλέξουν αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φθάνει στο 50% για όσους είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, με μια «επιταγή» η οποία θα έχει αξία, ίση με το 35% των ποσών που έλαβαν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις με την οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Στην συνέχεια βέβαια θα πρέπει να αποπληρωθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ