Έρευνα-χαστούκι του Eurofound: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης στις χαμένες θέσεις εργασίας!

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης δεν κατάφεραν να πείσουν τις επιχειρήσεις ότι θα μπορέσουν να ανακάμψουν

Must Read

Έρευνα-χαστούκι για την Ελλάδα έφερε στο φως της δημοσιότητας το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με τις περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας.

Η νέα έρευνα δείχνει πως, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να χτίσει ένα «τείχος προστασίας», όπως διαμηνύει, υπέρ της απασχόλησης, τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου, αποδεικνύοντας ότι απέτυχαν παταγωδώς στη διαχείριση της κρίσης, παρά τα μέτρα 40 δισ. ευρώ που πήραν για στήριξη της αγοράς.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα στήριξης, όπως οι αναστολές εργασίας και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, είχαν ως προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου, το Eurofound εστιάζει στις απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας, με τα αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά για την ελληνική κοινωνία. Σημειώνεται πως η έρευνα απευθυνόταν σε πολίτες που εργάζονταν και έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. στις απώλειες θέσεων εργασίας, με ποσοστό 45,5% συνολικά και στα τρία κύματα της πανδημίας. Στη 2η χειρότερη θέση βρίσκεται η Κύπρος, με το 43,6% των πολιτών να έχει χάσει τη δουλειά του, και στην 3η βρίσκεται η Σλοβενία με ποσοστό 39,3%.

Στον αντίποδα, την καλύτερη θέση έχει η Σουηδία, καθώς μόλις το 10,4% είχε απώλεια θέσης εργασίας μέσα στην πανδημία, και ακολουθούν η Δανία με 11% και το Λουξεμβούργο με 13,6%. Αξίζει να επισημανθεί πως ο μέσος όρος των 27 χωρών της Ε.Ε. στις απώλειες θέσεων εργασίας είναι 28,1%.

Πίνακας 1: Ερωτηθέντες που έχασαν τη δουλειά τους (οι οποίοι απασχολούνταν πριν από την πανδημία) ανά χώρα, Ε.Ε. 27 (σε ποσοστό %)

Σημείωση: *Στατιστική διαφορά (p=0,05) σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2020. Στον γύρο 1 τα δεδομένα βασίζονται στην ερώτηση «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 χάσατε τη δουλειά σας;» (Απάντηση: ναι, οριστικά). Στους γύρους 2 και 3 τα δεδομένα βασίζονται στην τρέχουσα κατάσταση απασχόλησης σε σύγκριση με την κατάσταση απασχόλησης τον μήνα πριν από την έναρξη της πανδημίας

Παρά τα πολύμηνα lockdowns δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση

Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε το Eurofound αποδεικνύουν πως η Ελλάδα, με τους 11.211 θανάτους από την Covid-19, όχι μόνο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, βάζοντας την οικονομία σε πολύμηνα lockdowns τόσο την άνοιξη του 2020 όσο και από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021, αλλά δεν διαχειρίστηκε και αποτελεσματικά την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι απώλειες θέσεων εργασίας.

Επισημαίνεται πως το γεγονός ότι το 45,5% των πολιτών, που δήλωσε πως έχασε τη δουλειά του μέσα στην πανδημία, θα μπορούσε δυνητικά να τεθεί από την επιχείρηση όπου εργαζόταν σε αναστολή εργασίας, γιατί το επέτρεπαν τα μέτρα της κυβέρνησης, χωρίς να απολυθεί. Ωστόσο, φαίνεται πως ακόμα και οι επιστρεπτέες προκαταβολές και τα μέτρα στήριξης δεν κατάφεραν να πείσουν τις επιχειρήσεις ότι θα μπορέσουν να ανακάμψουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This