Δευτέρα 14/6/2021

ΥΠΟΙΚ: Με σημαντική καθυστέρηση η επιδότηση των παγίων δαπανών και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Φόβοι πως το οικονομικό επιτελείο θα στηρίξει πρωτίστως τις μεγάλες επιχειρήσεις

Όχι ένα, αλλά τουλάχιστον δύο μέτρα έχει καθυστερήσει να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου είχαν αφήσει να διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα ότι θα ενεργοποιηθούν στις αρχές Μαΐου.

Την ίδια ώρα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένουν τη στήριξη που τους έχει υποσχεθεί το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τα δεινά της πανδημίας.

Πάγιες δαπάνες

Το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει την έναρξη της επιδότησης πάγιων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις εντός του 2020. Ο αρχικός υπολογισμός έκανε λόγο για ενεργοποίηση του πλαισίου μέσα στον Μάιο, ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η διαδικασία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο, δηλαδή με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα, ώστε να γίνει αφαίρεση της βοήθειας που χορηγήθηκε το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν οι επιστρεπτέες προκαταβολές.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ναι μεν το πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό, όμως τόνισε ότι πρόκειται για περιορισμένο κονδύλι ύψους 500.000.000 ευρώ, με το οποίο θα πρέπει να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις με μικρό αριθμό εργαζομένων.

Φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο θα στηρίξει πρωτίστως τις μεγάλες επιχειρήσεις και θα αφήσει σε… δεύτερη μοίρα τις μικρές και τις οικογενειακές, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Φορολογικές δηλώσεις

Η έναρξη των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμενόταν να ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα πολλά τεχνικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατο το άνοιγμα του TAXISnet για την υποδοχή τους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διαδικασία θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα με μεγάλη καθυστέρηση, μετά τις 20 του μηνός.

Αιτία φαίνεται πως είναι η ένταξη στο σύστημα TAXIS των ποσών που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι οι οποίοι είχαν τεθεί μέσα στο 2020 σε αναστολή εργασίας, οι αποζημιώσεις ενοικίων των ιδιοκτητών ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, αλλά και οι επιστρεπτέες προκαταβολές που θα «μετρούν» για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ