Πέμπτη 24/6/2021

Νύχτα αφαίρεσαν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης για τις πάγιες δαπάνες

Διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις διαμαρτυρίες φοροτεχνικών και επιχειρήσεων

Σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες φοροτεχνικών και επιχειρήσεων, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31/5 για την επιδότηση των πάγιων δαπανών.

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε επισημάνει και η «δημοκρατία», είχε θέσει ως προϋπόθεση την υποβολή φορολογικής δήλωσης από τις επιχειρήσεις προκειμένου στη συνέχεια να καταθέσουν αίτηση ενδιαφέροντος για την επιδότηση.

Όλα αυτά τη στιγμή που δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα το έντυπο Ν, το οποίο απαιτείται για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα. Γι’ αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει το έντυπο μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας, 31/5!

Όλα τα παραπάνω ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να διευκρινίσει πως τα νομικά πρόσωπα που επιθυμούν την ένταξή τους στο νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 17 Ιουνίου, ωστόσο «θα συμπληρώσουν το έντυπο Ε3, το οποίο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων».

Η υποβολή του Ε3 είναι απαραίτητη προϋπόθεση σχετικά με τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται πως ως πάγιες δαπάνες υπολογίζονται εκείνες που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3 της Εφορίας, τις οποίες κατέβαλε η εκάστοτε επιχείρηση από τον Απρίλιο του 2020 έως το τέλος Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Συγκεκριμένα, θα επιδοτηθούν οι δαπάνες για:

·      παροχές σε εργαζομένους

·      ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων

·      ενέργεια

·      ύδρευση

·      τηλεπικοινωνίες

·      ενοίκια

·      λοιπά λειτουργικά έξοδα

·      χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα

Η ΑΑΔΕ, αφού οι επιχειρήσεις συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση, θα υπολογίσουν το ποσό της επιδότησης με βάση τις ζημιές που υπέστησαν και τις ενισχύσεις που έλαβαν εντός του 2020.

Στη συνέχεια, οι επιχειρήσεις θα λάβουν ένα κρατικό «κουπόνι» στο TAXIS και ένα ακόμα στον ΕΦΚΑ, με τα οποία θα πληρώνουν, μέσω συμψηφισμού, φόρους και εισφορές έως το τέλος του έτους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παπά διάβολος