Συνταξιούχοι: Πώς θα φορολογηθούν για τα αναδρομικά – Καταφτάνουν φορολογικοί συντελεστές έως 45%

Τα εκκαθαριστικά θα «φουσκώσουν» περισσότερο και από την εισφορά αλληλεγγύης που θα κληθούν να καταβάλουν για τα έτη 2015 και 2016

Must Read

Αναδρομικά από συντάξεις των περασμένων ετών εισέπραξαν τους προηγούμενους μήνες πάνω από 1.100.000 συνταξιούχοι, τα οποία επέστρεψε το κράτος για τις περικοπές που είχαν υποστεί οι συντάξεις τους το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, με το συνολικό ποσό να αγγίξει τα 1,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα αναδρομικά χωρίς παρακράτηση φόρου, που σημαίνει ότι κατά τη φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα πάρουν στα χέρια τους «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, οι συνταξιούχοι θα είναι φέτος ίσως η μόνη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσει αυξημένο φόρο.

Στα αναδρομικά θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που αρχίζουν από 22% και φθάνουν έως και το 45%. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα εκκαθαριστικά θα «φουσκώσουν» περισσότερο και από την εισφορά αλληλεγγύης που θα κληθούν να καταβάλουν για τα έτη 2015 και 2016, η οποία επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές κλιμακούμενους από 2% έως 8% για το έτος 2015 και με συντελεστές από 2,2% έως 10% για το έτος 2016.

Στις περιπτώσεις αυτές η τελική επιβάρυνση των αναδρομικών θα φθάσει στα επίπεδα του 24% έως 55%.

Ξεχωριστή δήλωση για κάθε έτος

Η φορολόγηση των αναδρομικών θα πραγματοποιηθεί μετά την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους συνταξιούχους για τα έτη 2015 και 2016 για τα οποία έλαβαν τα αναδρομικά.

Για κάθε έτος θα υποβληθεί ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση, παρότι έλαβαν τα αναδρομικά το 2020. Μάλιστα, το ποσό του φόρου θα προκύψει μετά την προσθήκη και των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουν εισπράξει κανονικά κάθε φορολογικό έτος.

Βήμα βήμα η δήλωση

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν.

Εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα έως 31/12/2021.

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι θα πρέπει να επιλέξουν στο έντυπο Ε1 την τροποποιητική δήλωση και τη Δήλωση Αναδρομικών Ε1.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προσυμπληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά στους κωδικούς 303-304 των εντύπων Ε1 τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016.

Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά, οι συνταξιούχοι υποβάλλουν οριστικά τη δήλωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This