Πέμπτη 24/6/2021

Καλοκαιρινό «ηλεκτροσόκ» της ΔΕΗ στους καταναλωτές

H ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής θα φέρει επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους καταναλωτές, καθώς από την Πέμπτη 5 Αυγούστου καταργείται η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) και ενεργοποιείται ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής που θα φέρει επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΔΕΗ, για να αντισταθμίσει αυτές τις χρεώσεις, αποφάσισε να καθιερώσει έκπτωση 30% που θα εφαρμοστεί από τις 5 Αυγούστου, με υπόδειξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τα «σενάρια» για την εξέλιξη των τιμών που εξέτασε η ΔΕΗ, η ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής σε συνδυασμό με την έκπτωση 30% οδηγεί σε όφελος ή μικρότερη επιβάρυνση για τους καταναλωτές από εκείνη που θα είχαν αν παρέμενε η υφιστάμενη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια.

Από τις 5 Αυγούστου

Η «ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας» που επιβάλλεται από τις 5 Αυγούστου θα συνδέει τα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη των τιμών στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας του εκάστοτε προηγούμενου μήνα.

Η ρήτρα αυτή θα αντικαταστήσει τον αντίστοιχο μηχανισμό που ισχύει σήμερα με βάση τη διακύμανση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (ρήτρα CΟ2) και καταργείται επίσης από τις 5 Αυγούστου.

Η έκπτωση 30% που αποφασίστηκε αφορά τα ανταγωνιστικά τιμολόγια (όχι τις χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ κ.λπ.), τα οποία σήμερα είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και 0,11936 ευρώ για υψηλότερες καταναλώσεις. Παραμένει επίσης η έκπτωση συνέπειας 5%.

Σύμφωνα με τα «σενάρια» που εξέτασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ: Για οικιακό πελάτη: Αν η τιμή χονδρεμπορικής κυμαινόταν εφέτος γύρω στα 65 ευρώ/MWh (σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής του 2021 ως τον Ιούνιο είναι 57,8 ευρώ/MWh), η επιβάρυνση για τον πελάτη (λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη νέα ρήτρα και την έκπτωση 30% στο ανταγωνιστικό σκέλος) θα ήταν μικρότερη από τη μέση επίδραση της ρήτρας CΟ2 ως τώρα το 2021 (συγκεκριμένα περίπου 3 ευρώ/MWh σε σχέση με 3,5 ευρώ μεσοσταθμική επίδραση της ρήτρας CΟ2 από τον Ιανουάριο του 2021 ως τον Ιούνιο του 2021).

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ