Πέμπτη 24/6/2021

Τρεις αποφάσεις-βόμβα του ΣτΕ: Παραγραφή φόρων για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Αφορούν σε 72.000 δικαιούχους για ποσά που εισέπραξαν το 2013 αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Δημοσιεύτηκαν οι τρεις αποφάσεις-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους χρόνους παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων. Όπως έγραψε η «δημοκρατία» προ μηνός, οι αποφάσεις αυτές συνεπάγονται την αναδρομική παραγραφή χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων και την επιστροφή φόρων και προστίμων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξέλιξη αφορά άμεσα περίπου 72.000 συνταξιούχους που είχαν εισπράξει αναδρομικά το 2013 αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς το ΣτΕ έκρινε ότι τα «ραβασάκια» που είχαν λάβει είναι εκπρόθεσμα και πρακτικά χωρίς καμία αξία.

Η υπόθεση άρχισε τον Δεκέμβριο του 2019, όταν η ΑΑΔΕ προσπάθησε, μάταια, να προλάβει να στείλει πράξεις προσδιορισμού φόρου πριν από την 31η του έτους για αναδρομικά του 2013. Καθώς όμως αυτές έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων τις πρώτες μέρες του 2020, κάποιοι εξ αυτών προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Η σκυτάλη πέρασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και πάλι δεν έγινε δεκτός ο ισχυρισμός της ΑΑΔΕ ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ο χρόνος έκδοσης του ειδοποιητηρίου και όχι η ημερομηνία της κοινοποίησης.

ΕΝΔΙΣΥ προς Σταϊκούρα: Αφορολόγητα τα αναδρομικά

Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, που κοινοποιείται και στους αρχηγούς των κομμάτων, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ζητά να μη φορολογηθούν οι συνταξιούχοι για τον νέο γύρο αναδρομικών που έλαβαν από το φθινόπωρο του 2020 και έπειτα.

Αυτά αφορούν τα έτη 2015 και 2016, με το ΕΝΔΙΣΥ να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι τα ποσά θα επιμεριστούν στα δύο αυτά χρόνια, με τον φόρο που θα προκύψει από τη φορολογική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τη συγκεκριμένη χρονιά, αφού ενσωματωθούν με τα ήδη δηλωμένα εισοδήματα.

Κατά κανόνα, δηλαδή, θα φορολογηθούν με συντελεστές από 22% έως 42% για το 2015 και από 22% έως 45% για το 2016. Επίσης, θα υπολογιστεί εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% για το 2015 και 2,2%-10% για το 2016. Επιπλέον, το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι τα διοικητικά δικαστήρια έχουν εκδώσει πλήθος αποφάσεων που επιδικάζουν ποσά έως την εξόφλησή τους, νομιμοτόκως με 6% ανά έτος.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ