Μήνας αυξήσεων για συνταξιούχους ο Ιούνιος, Χατζηδάκη… θέλοντος!

Περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι, ωστόσο, δεν θα λάβουν ούτε... σεντ παραπάνω

Must Read

Με την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, θα επιχειρήσει να κλείσει το υπουργείο Εργασίας μια σημαντική εκκρεμότητα που, δυστυχώς, όπως συμβαίνει και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις σε σχέση με το Ασφαλιστικό, έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Αν και ο Κωστής Χατζηδάκης αποφεύγει… επιμελώς να δεσμευτεί δημόσια για το πότε θα πάρουν οι συνταξιούχοι τα χρήματά τους, γίνεται προσπάθεια ώστε επιτέλους αυτά να δοθούν άμεσα. Η υλοποίηση με μεγάλη καθυστέρηση των θετικών διατάξεων του νόμου 4670, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, σημαίνει αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και συνεπάγεται για κάποιους εξ αυτών αυξήσεις στις συντάξεις και αναδρομικά.

Ωστόσο, αυτά τα αναδρομικά ποσά αφορούν διάστημα 21 μηνών, καθώς έχουν ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τον Οκτώβριο του 2019, εφόσον τελικά ο νόμος εφαρμοστεί στα τέλη Ιουνίου.

Η απόφαση του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση το φθινόπωρο του 2019 με την οποία έκρινε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου είναι αντισυνταγματικά. Εξαιτίας αυτής της απόφασης, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάστηκε και ψήφισε από τη Βουλή νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο του 2020 το οποίο εναρμονίζεται με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και προβλέπει την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Τα ποσοστά αυτά συνεπάγονται και αυξήσεις στις συντάξεις, όχι όμως για όλους τους συνταξιούχους. Οι κερδισμένοι από την εφαρμογή του νόμου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. 50.000 άτομα που είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τις 12 Μαΐου 2016 (ψήφιση νόμου Κατρούγκαλου 4387) και είχαν προσωπική διαφορά περίπου 30 ευρώ. Δικαιούνται αναδρομικά περίπου 250 ευρώ και θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις.
  2. 100.000 άτομα που είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τις 12 Μαΐου 2016 με αρνητική προσωπική διαφορά θα λάβουν αναδρομικά περίπου 250 ευρώ και αύξηση στη σύνταξη σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις.
  3. 50.000 άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 δικαιούνται αναδρομικά περίπου 500 ευρώ και θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται εφάπαξ κατά 50 ευρώ μέσο όρο.

Παράλληλα, περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, αλλά λόγω μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς θα δικαιούνται αυξήσεις τρία χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δηλαδή το 2024 αντί του 2027. Εξυπακούεται, τέλος, ότι τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν και όσους βγήκαν στη σύνταξη με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης μετά τις 29 Φεβρουαρίου του 2020.

Πολλά τα «θολά» σημεία

Σιγή ιχθύος τηρεί το υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τις καταγγελίες περί μη ορθού επανυπολογισμού των συντάξεων. Όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ο πρώτος επανυπολογισμός των συντάξεων για την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου είναι γεμάτος λάθη και παραλείψεις για περίπου 600.000 συντάξεις.

Αν και έχουν περάσει μήνες από τότε, στην οδό Σταδίου και στον ΕΦΚΑ δεν απάντησαν στις καταγγελίες αυτές. Αντιθέτως, προχώρησαν στον δεύτερο επανυπολογισμό για την εφαρμογή του νόμου 4670 και ετοιμάζονται να τον υλοποιήσουν χωρίς να διορθώσουν τα προηγουμένως λανθασμένα στοιχεία. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέες συντάξεις (και τα αναδρομικά που αντιστοιχούν) να είναι και αυτές… εκτός τόπου και χρόνου και να οδηγήσουν σε έναν νέο τεράστιο γύρο ταλαιπωρίας για τους συνταξιούχους μέσω δικαστικών προσφυγών, ώστε να διεκδικήσουν τα ποσά που τους οφείλονται.

Φωτιά στο οικονομικό επιτελείο έχει βάλει η νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) του Δημοσίου. Ναι μεν στην οδό Νίκης ακολουθούν τακτική… στρουθοκαμήλου, απαντώντας στους εκπροσώπους του Τύπου ότι αναμένουν να λάβουν επισήμως την απόφαση στα χέρια τους, όμως ήδη αναζητούνται τρόποι να εξευρεθούν τα περίπου 600.000.000 ευρώ που απαιτούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απεφάνθη εκ νέου, όπως είχε κάνει ήδη το 2017, ότι η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι αντισυνταγματική, και επιπλέον οριοθέτησε χρονικά τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Έτσι το δικαστήριο έκρινε ότι για το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή για 24 μήνες, το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει στους συνταξιούχους του Δημοσίου τα παρακρατηθέντα ποσά.

Η ΕΑΣ παρακρατείται μηνιαία κατά την καταβολή της σύνταξης ως εξής:

α. Για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ, 3%
β. Για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ, 6%
γ. Για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ, 7%
δ. Για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ, 9%
ε. Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, 10%
στ. Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ, 12%
ζ. Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ, 13%
η. Για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, 14%

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This