Τετάρτη 28/7/2021

Κτηματολόγιο: «Παγώνει» το πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις έως και το 2022

Παράλληλα θεσμοθετείται η απαγόρευση της μεταβίβασης και της έκδοσης οικοδομικής άδειας σε ακίνητα που παραμένουν αδήλωτα

Τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του 2022, χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμο, παρέχει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνεται η πίεση προς τους πολίτες για να τα δηλώσουν, καθώς θεσμοθετείται η απαγόρευση της μεταβίβασης και της έκδοσης οικοδομικής άδειας σε ακίνητα, για όσο διάστημα δεν έχει υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος (στο εργασιακό νομοσχέδιο) συμπεριλαμβάνεται διάταξη, η οποία δίνει στο ελληνικό Κτηματολόγιο το δικαίωμα να παρατείνει έως τον Δεκέμβριο του 2022 την προθεσμία εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων χωρίς κανένα πρόστιμο. Σύμφωνα με το υπουργείο, η παράταση αυτή προωθείται λόγω της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, με συνέπεια οι πολίτες να μην μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης.

Με την ίδια τροπολογία απαγορεύεται πλέον κάθε συναλλαγή καθώς και η έκδοση οικοδομικής άδειας για τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο. «Αν δεν υποβληθεί δήλωση, απαγορεύεται η κατάρτιση εμπράγματης δικαιοπραξίας για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε, καθώς και η χορήγηση άδειας οικοδομής στο όνομα εκείνου που παρέλειψε να υποβάλει τη δήλωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.

Ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης

Με άλλη διάταξη εισάγει ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων κτηματολογικών γραφείων. Επίσης, δίνεται εκ νέου δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον φορέα, ενώ, παράλληλα, παρέχεται στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ευελιξία στην αξιοποίηση των υπαλλήλων του μέσω μετακινήσεων μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ