Κτηματολόγιο: «Παγώνει» το πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις έως και το 2022

Παράλληλα θεσμοθετείται η απαγόρευση της μεταβίβασης και της έκδοσης οικοδομικής άδειας σε ακίνητα που παραμένουν αδήλωτα

Must Read

Τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του 2022, χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμο, παρέχει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, όμως, αυξάνεται η πίεση προς τους πολίτες για να τα δηλώσουν, καθώς θεσμοθετείται η απαγόρευση της μεταβίβασης και της έκδοσης οικοδομικής άδειας σε ακίνητα, για όσο διάστημα δεν έχει υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας τους στο Κτηματολόγιο.

Ειδικότερα, σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος (στο εργασιακό νομοσχέδιο) συμπεριλαμβάνεται διάταξη, η οποία δίνει στο ελληνικό Κτηματολόγιο το δικαίωμα να παρατείνει έως τον Δεκέμβριο του 2022 την προθεσμία εντός της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις εγγραπτέων δικαιωμάτων χωρίς κανένα πρόστιμο. Σύμφωνα με το υπουργείο, η παράταση αυτή προωθείται λόγω της μακράς περιόδου αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, με συνέπεια οι πολίτες να μην μπορούσαν να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα γραφεία κτηματογράφησης.

Με την ίδια τροπολογία απαγορεύεται πλέον κάθε συναλλαγή καθώς και η έκδοση οικοδομικής άδειας για τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο. «Αν δεν υποβληθεί δήλωση, απαγορεύεται η κατάρτιση εμπράγματης δικαιοπραξίας για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε, καθώς και η χορήγηση άδειας οικοδομής στο όνομα εκείνου που παρέλειψε να υποβάλει τη δήλωση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.

Ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης

Με άλλη διάταξη εισάγει ρυθμίσεις για την επίσπευση της κτηματογράφησης και του ανοίγματος των νέων κτηματολογικών γραφείων. Επίσης, δίνεται εκ νέου δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να υποβάλουν αίτηση ένταξης στον φορέα, ενώ, παράλληλα, παρέχεται στο ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ευελιξία στην αξιοποίηση των υπαλλήλων του μέσω μετακινήσεων μεταξύ των επιμέρους υπηρεσιών του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This