Τρίτη 3/8/2021

Ενοίκια-υπεκμισθώσεις: Αυτή είναι η «φόρμουλα» για τις αποζημιώσεις ιδιοκτητών

Αφορά σε όσους είχαν υποβάλει «δηλώσεις Covid»

Λύση στο ζήτημα των υπεκμισθώσεων επιχειρεί να δώσει η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο που εξέδωσε προκειμένου να αντιμετωπιστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι, ενώ έχουν υποβάλει «δηλώσεις Covid», δεν έχουν λάβει την αποζημίωση από το κράτος.

Με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ καθορίζονται οι περιπτώσεις για τις οποίες αποζημιώνεται ο ιδιοκτήτης του υπεκμισθωμένου ακινήτου.

Υπεκμίσθωση του συνόλου ενός ακινήτου

  • Δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία και υπέβαλε «δήλωση Covid».

Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε «δήλωση Covid» ή υπέβαλε «δήλωση Covid», η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε «δήλωση Covid».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις – υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Το ακίνητο υπεκμισθώνεται στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchise) από τον δικαιοπάροχο στον δικαιοδόχο

β) Εταιρία εκμετάλλευσης παιγνιομηχανημάτων μισθώνει ακίνητο για την εγκατάστασή τους και βάσει νόμου παραχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους σε πρόσωπα προς τα οποία υπεκμισθώνει το ακίνητο

Μερική υπεκμίσθωση

Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής – υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης θεωρούνται και οι δυο, για το ποσοστό επί του μισθώματος που έχασαν.

Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό, υποχρεούνται σε υποβολή «δήλωσης Covid» ο εκμισθωτής και ο υπεκμισθωτής.

Κατάστημα 200 τ.μ. εκμισθώνεται από το φυσικό πρόσωπο α’ στην εταιρία ΒΗΤΑ Α.Ε. αντί 1.000 ευρώ τον μήνα. Η εταιρία ΒΗΤΑ Α.Ε. υπεκμισθώνει στην εταιρία ΓΑΜΜΑ Ο.Ε. τα 20 τ.μ. του ιδίου ακινήτου αντί 300 ευρώ τον μήνα. Οι εταιρίες ΒΗΤΑ Α.Ε. και ΓΑΜΜΑ Ο.Ε. είναι πληττόμενες για τον μήνα Ιανουάριο 2021 και απαλλάσσονται από την καταβολή μισθώματος και υπομισθώματος, αντίστοιχα.

Η εταιρία ΓΑΜΜΑ Ο.Ε. δικαιούται να μην καταβάλει υπομίσθωμα στην εταιρία ΒΗΤΑ Α.Ε. Περαιτέρω η εταιρία ΒΗΤΑ Α.Ε. δικαιούται να εισπράξει το 60% του μισθώματος που δεν εισέπραξε από την εταιρία ΓΑΜΜΑ Ο.Ε. δηλαδή 180 ευρώ.

Η εταιρία ΒΗΤΑ Α.Ε., η οποία χρησιμοποιεί τα 180 από τα 200 τ.μ. του ακινήτου που μισθώνει, ήτοι το 90% του ακινήτου, δικαιούται να μην καταβάλει στο φυσικό πρόσωπο α’ μίσθωμα για το 90% του μισθώματος, δηλαδή τα 900 ευρώ.

Επίσης, το φυσικό πρόσωπο α’ δικαιούται να λάβει το 80% του μισθώματος που δεν εισέπραξε από την εταιρία ΒΗΤΑ Α.Ε., δηλαδή το ποσό των 720 ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ