Δευτέρα 2/8/2021

Εφορία: Νέα ρύθμιση για τα κορωνοχρέη σε 60 ή 72 μηνιαίες δόσεις

Οι οφειλέτες θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει και τα παλαιότερα χρέη τους για να ενταχθούν

Μια νέα ρύθμιση για τα χρέη που «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών.

Το μέγα ερώτημα είναι πώς θα πληρωθούν οι οφειλές και τα χρέη. Με τι χρήματα θα μπορέσουν να εξοφλήσουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις τα χρωστούμενα, αφού είτε είχαν -με εντολή του κράτους- κλειστές τις επιχειρήσεις τους και ίσα που πήραν κάτι επιδόματα, είτε τις είχαν ανοιχτές αλλά τα ταμεία παρέμειναν άδεια!

Τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία έχουν δημιουργηθεί μετά τον Μάρτιο του 2020 και η αποπληρωμή τους θα γίνει σε 60 ή 72 μηνιαίες δόσεις.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε όλες τις ρυθμίσεις που έχουν συζητηθεί δείχνουν πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία οι θεσμοί», προαναγγέλλοντας πρακτικά νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι μάλλον θα έχουν και τον τελευταίο λόγο.

Στόχος είναι να ρυθμιστούν τα χρέη προς το Δημόσιο από οφειλέτες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η δεύτερη ευκαιρία που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή προβλέπει τη ρύθμιση σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο, ωστόσο αφορά χρέη άνω των 10.000 ευρώ και την ύπαρξη οφειλών σε τουλάχιστον δυο πιστωτές (Δημόσιο, τράπεζες ή τρίτους).

Με τη ρύθμιση για τα κορωνοχρέη θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν οφειλές για μικρότερα ποσά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλέτες θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει και τα παλαιότερα χρέη τους είτε στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας είτε στις 100 ή 120 δόσεις, που θα αναβιώσουν για τρίτη φορά, για όσους τις απώλεσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σημειώνεται πως στη νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2020 θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είχαν απώλεια τζίρου κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown ή και της δεύτερης καραντίνας μετά τον Νοέμβριο του 2020, οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας ή στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια, αλλά και οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή.

Για τους τελευταίους, μάλιστα, υπάρχει ήδη πρόβλεψη από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα ενταχθεί στο νέο πλαίσιο και αναφέρει πως το 50% των κρατικών ενισχύσεων θα αρχίσει να αποπληρώνεται σε 60 μηνιαίες δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ