Νέο Μεσοπρόθεσμο με άρωμα… μνημονίου!

Must Read

Η κυβέρνηση επιβάλλει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα έως και 3,7%, αν και η Κομισιόν έχει δώσει το δικαίωμα δημοσιονομικής ευελιξίας σε όλα τα κράτη-μέλη λόγω πανδημίας

Τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δεν τα απαιτούν ούτε οι δανειστές, επιβάλλει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια, με βάση όσα περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας είχε την υποχρέωση επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022, ωστόσο, λόγω της πανδημίας, η Κομισιόν έχει δώσει το δικαίωμα δημοσιονομικής ευελιξίας σε όλα τα κράτη-μέλη, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πετύχει πλεονάσματα για όσο διαρκεί η ευελιξία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών, από το 2023 και έως το 2030 η χώρα μας θα έπρεπε να πετυχαίνει κατά μέσο όρο πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2,2% του ΑΕΠ, αρκετά χαμηλότερα από τους ασφυκτικούς στόχους που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των Μνημονίων.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σε έκθεσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα που φτάνουν ακόμα και το 3,7%, δηλαδή πολύ υψηλότερα και από το 3,5% που αποτελούσε τη δέσμευση της χώρας έναντι των δανειστών τα τελευταία χρόνια.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζει να φέρει νέα μνημόνια… από την πίσω πόρτα, τα οποία θα «δέσουν» εκ νέου τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν μάλιστα, ότι τα πλεονάσματα θα εκπληρωθούν με τον γνωστό τρόπο: την αύξηση της φορολογίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος θα εκτοξευθούν κατά 6,65 δισ. ευρώ έως το 2025, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους που αντιστοιχούν σε επιπλέον 2,5 ΕΝΦΙΑ!

Από το 2023, οι δημοσιονομικοί κανόνες επανέρχονται, σε συνάρτηση με τις προσδοκίες για αναθεώρησή τους σε πιο ευέλικτο πλαίσιο. Ανεξάρτητα με τη διαφαινόμενη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, το 2023 η δημοσιονομική πολιτική προσαρμόζεται στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να ανέλθει σε 2,8% του ΑΕΠ το 2024 και σε 3,7% του ΑΕΠ το 2025.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο αναμένεται να προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έως το 2025, με «οδηγό» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This