Τετάρτη 28/7/2021

Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά – Έρχονται δώρα με τόκο 6%

Θέμα ημερών η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ για την επιστροφή σημαντικών ποσών

Θέμα ημερών ή και… ωρών είναι η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή αναδρομικών, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Καθώς η ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου συνταξιοδοτείται στα τέλη του μήνα, θεωρείται βέβαιο ότι έως τότε θα έχει επιλυθεί η «εκκρεμότητα» που αφορά την επιστροφή σημαντικών ποσών για εκατομμύρια απομάχους της εργασίας.

Μετά την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, τον Απρίλιο του 2019, η οποία επιδίκαζε την επιστροφή παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών στους συνταξιούχους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυθαίρετα αποφάσισε να αποδώσει μόνο όσα αντιστοιχούν σε περικοπές κύριων συντάξεων, όπως έκανε και το φθινόπωρο.

Ωστόσο, αυτή η πολιτική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ, που συμπεριέλαβε και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα.

Έτσι, αντί για 3,9 δισ. ευρώ σε 2.500.000 συνταξιούχους, επιστράφηκαν μόλις 1,4 δισ. σε 1.100.000 δικαιούχους (ή και τους κληρονόμους τους) και αυτός ήταν ο λόγος της νέας προσφυγής από το ΕΝΔΙΣΥ και άλλες οργανώσεις συνταξιούχων.

Η αποδοχή της προσφυγής θα σημάνει ένα νέο πακέτο αναδρομικών -ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έχουν λαμβάνειν τα δώρα και δεν πήραν τίποτε έως σήμερα-, ένα ηχηρό χαστούκι στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και έναν μεγάλο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο.

Τα διεκδικούμενα ποσά εκκινούν από 800 ευρώ για όσους έχασαν μόνο τα δώρα και φτάνουν έως τα 3.000 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε η απόφαση που εξέδωσε το 20ό Τριμελές Πρωτοδικείο Αθηνών πριν από λίγες μέρες, καθώς δικαίωσε συνταξιούχο και του επιδίκασε την επιστροφή επιπλέον αναδρομικών.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, που συνεδρίασε στις 29 Απριλίου 2021, έκρινε ότι είναι παράνομες οι περικοπές στα αναλογούντα στην κύρια και επικουρική σύνταξη του συνταξιούχου δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, και αποφάνθηκε ότι ο ΕΦΚΑ πρέπει να επιστρέψει στον προσφεύγοντα τα ποσά των δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας (σε κύρια και επικουρική σύνταξη) που περικόπηκαν παρανόμως κατά το χρονικό διάστημα από 11/6/2015 έως 11/5/2016.

Επιπλέον, το δικαστήριο καλεί το Δημόσιο να καταβάλει στον συνταξιούχο και τους νόμιμους τόκους, που ανέρχονται σε 6% ετησίως.

Η απόφαση αυτή αφενός ευθυγραμμίζεται με την απόφαση του ΣτΕ του Απριλίου του 2019, την οποία υλοποίησε αυθαίρετα και κατά το δοκούν η κυβέρνηση, αφετέρου δίνει ένα στίγμα των προθέσεων των δικαστών και έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες ανάλογες αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο εξάμηνο και ειδικά μετά το κυβερνητικό «πραξικόπημα».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ