ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο κατά 50% και ποιοι απαλλάσσονται

Το υπουργείο υπολογίζει τους δικαιούχους της έκπτωσης στα 2 εκατομμύρια

Must Read

Ανατροπές στην πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ φέρνουν τα νέα εκκαθαριστικά για χιλιάδες φορολογουμένους που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η σημαντική συρρίκνωση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν στην Εφορία θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν για πρώτη φορά χιλιάδες ιδιοκτήτες που θα δηλώσουν χαμηλότερα εισοδηματικά όρια απ’ ό,τι προβλέπει ο νόμος για την κανονική καταβολή του ΕΝΦΙΑ και πλέον θα είναι δικαιούχοι έκπτωσης φόρου.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, θα ενσωματώσουν στις φορολογικές δηλώσεις τους τα μειωμένα εισοδήματα που εισέπραξαν εντός του 2020, καθώς είτε τέθηκαν σε πολύμηνη αναστολή εργασίας λαμβάνοντας το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ είτε κατέγραψαν μεγάλη απώλεια τζίρου.

Τα κριτήρια

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημά τους το προηγούμενο φορολογικό έτος δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Επίσης το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει χτυπήσει «καμπανάκι», καθώς δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία για να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα των φορολογουμένων που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ κατά 50%-100%.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι της έκπτωσης φόρου από τον ΕΝΦΙΑ να αγγίξουν τα 2.000.000 φυσικά πρόσωπα.

Σε περίπτωση που εργαζόμενος με δύο εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα είχε δηλώσει ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ το 2019 και φέτος για ένα διάστημα πέντε μηνών είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας από την επιχείρησή του, το δηλωθέν εισόδημα διαμορφώνεται στα 11.500 ευρώ, αφού έχασε σχεδόν 7.500 ευρώ από τα μηνιαία εισοδήματά του.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το δηλωθέν εισόδημα έπεσε κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος για να λάβει την έκπτωση του 50% στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 100%

Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε εκείνες που περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%, και χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν έχει υπερβεί τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
  •  το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This