Επιδότηση εστίασης: Άλλο ένα μεγάλο φιάσκο της κυβέρνησης

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης έπειτα από 43 ημέρες από τις 30.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί μόλις 404!

Must Read

Σχεδόν δύο μήνες έχουν περάσει από την επανεκκίνηση της εστίασης, η οποία παρέμεινε κλειστή για έξι συνεχόμενους μήνες.

Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την επιδότηση του κλάδου με κεφάλαιο κίνησης, μέσω του ΕΣΠΑ, προκειμένου να προμηθευτούν τα πρώτα προϊόντα που θα τους επέτρεπαν να λειτουργήσουν εκ νέου, μέχρι να ανακτήσουν ένα κομμάτι του αρχικού τους τζίρου.

Ωστόσο, 43 ημέρες μετά την ανακοίνωση της σχετικής προκήρυξης για την ένταξη των εταιριών του κλάδου στο πρόγραμμα, την επιδότηση έχουν λάβει μόλις μερικές εκατοντάδες επιχειρήσεις εστίασης.

Ελάχιστοι δικαιούχοι

Συγκεκριμένα, με απόφαση του ειδικού γραμματέα διαχείρισης προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν απορριφθεί 153 αιτήσεις χρηματοδότησης, που διεκδικούσαν συνολικά 2.580.000 ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί μόλις…

404 αιτήσεις συνολικού ύψους 7.530.000 ευρώ!

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 30.000 αιτήσεις και εκκρεμούν προς εκκαθάριση οι 12.000. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως η fast track διαδικασία που υποσχόταν η κυβέρνηση έχει αντικατασταθεί από τις γνωστές κωλυσιεργίες του κράτους.

Πρόκειται για ένα τεράστιο «φιάσκο», καθώς ο κλάδος της εστίασης έχει επανεκκινήσει από τις 2 Μαΐου και, φυσικά, το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά των πρώτων υλών που θα τους επέτρεπε την επανέναρξη της λειτουργίας τους καταβλήθηκε από τους ίδιους τους καταστηματάρχες όντες μισό χρόνο κλειστοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προθεσμία των αιτήσεων λήγει στις 30 Ιουλίου, ωστόσο φαίνεται πως οι όποιοι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα της επιδότησης με τεράστια καθυστέρηση.

Στην πράξη η κυβέρνηση, που θεωρεί τον εαυτό της φιλική προς την επιχειρηματικότητα, αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες της αγοράς και προωθεί ένα πρόγραμμα επιδότησης, αδιαφορώντας αν οι επιχειρήσεις της εστίασης μπορούν να αντεπεξέλθουν μέχρι να λάβουν (αναδρομικά) τα χρήματα της κρατικής ενίσχυσης.

Ποιοι ΚΑΔ δικαιούνται ενίσχυση

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, από τα 330.000.000 ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για το σύνολο των περιφερειών της χώρας τα 280.000.000 ευρώ θα διανεμηθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 50.000.000 ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Για να λάβει μια επιχείρηση εστίασης την επιχορήγηση θα πρέπει να δραστηριοποιείται σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης

56.21: Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις

56.29.20: Άλλες υπηρεσίες εστίασης

56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών

Το μέγιστο ποσό της επιδότησης είναι τα 100.000 ευρώ ανά αιτούμενο ΑΦΜ.

Επίσης, το ποσό της επιδότησης δεν μπορεί είναι υψηλότερο από το 70% των κωδικών 361, 363, 364 των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ της περιόδου Απρίλιος 2021- Δεκέμβριος 2021, δεδομένου ότι επιδοτούνται οι αγορές πρώτων υλών που έγιναν το διάστημα 1/4/2021-31/12/2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This