Η απάτη με τις αυξήσεις – Βήμα βήμα από τη σφαγή του 2012 μέχρι την κοροϊδία τού σήμερα

90 δισ. ευρώ έχασαν από το 2010 οι απόμαχοι της εργασίας

Must Read

Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει το φιλολαϊκό προφίλ που επιχειρεί να δείξει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τις αυξήσεις στις συντάξεις που αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες, βάσει του νόμου 4670/2020.

Όπως καταδεικνύει η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι αυξήσεις αυτές είναι κατώτερες όχι μόνο των δίκαιων απαιτήσεων των συνταξιούχων, που έχουν χάσει περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010, αλλά και κατώτερες των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις οποίες διατυμπανίζει ότι συμμορφώνεται.

Έτσι, αντί οι συντάξεις να επανέλθουν στα επίπεδα που ορίζει το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, δίνονται αυξήσεις-στάχτη στα μάτια του κόσμου και μάλιστα όχι προς όλους τους συνταξιούχους, αλλά μόνο σε όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.

Η σημερινή κυβέρνηση, υπακούοντας τυφλά στις ανάλγητες απαιτήσεις των δανειστών, νομοθέτησε τις περικοπές του 2012 με συνέπεια να μειωθούν τότε οι συντάξεις έως και 50%. Στο διάστημα αυτό μεσολάβησαν δύο αποφάσεις του ΣτΕ: η πρώτη έκρινε τις μειώσεις αυτές παράνομες και καταχρηστικές ενώ η δεύτερη επέβαλε την αποκατάστασή τους. Όμως, οι κυβερνώντες όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με τη δεύτερη απόφαση του ΣτΕ, αλλά, αντιθέτως, με τον νόμο 4670/2020 διαμορφώνουν τις συντάξεις στα επίπεδα κάτω ακόμα και από των δικών τους μειώσεων του 2012.

Μειώσεις του 2012

Η σημερινή κυβέρνηση το 2012 πρωτοστάτησε στις μειώσεις των συντάξεων, όπου πέρα από την κατάργηση των δώρων οι άνω των 1.000 ευρώ μειώθηκαν έως και 50%. Για παράδειγμα, οι συντάξεις των 1.400 ευρώ (35 έτη και 2.000 μισθό) είχαν μειώσεις (ΑΚΑΓΕ 42 ευρώ – Ν. 4024 32 ευρώ – Ν. 4051 3 ευρώ – Ν. 4093 132 ευρώ) 209 ευρώ, οι οποίες κατέληξαν στα 1.191 ευρώ.

Πρώτη απόφαση του ΣτΕ – 2015

Το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε παράνομες και ακύρωσε τις μειώσεις του 2012 αλλά μόνο των νόμων 4051 και 4093 και με βάση την απόφαση αυτή θα έπρεπε να επιστραφούν 135 ευρώ, ενώ οι συντάξεις (κατά το παράδειγμα) να αποκατασταθούν στα 1.326 ευρώ.

Νόμος 4387/2016 Κατρούγκαλου

Το 2016 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε νέο νόμο όπου το ποσοστό αναπλήρωσης με 35 έτη ασφάλισης μειώνεται στα 33,81% + 384 ευρώ, ενώ τα κατώτατα όρια στα 346 ευρώ. Ετσι, οι αντίστοιχες συντάξεις (35 έτη και 2.000 μισθό), αντί τα 1.326 ευρώ, πέφτουν ακόμα παρακάτω στα 1.060 ευρώ! Επιπροσθέτως, και οι παλαιές συντάξεις θα πρέπει να επανυπολογιστούν με βάση τον νέο νόμο αυτό.

Δεύτερη απόφαση – 2019

Το 2019 καλείται το ανώτατο δικαστήριο να κρίνει τον νόμο Κατρούγκαλου και αφού ευθυγραμμίζεται πλήρως με την προηγούμενη απόφασή του, αυτή του 2015, ορίζει ως παράνομο γενικά τον τρόπο υπολογισμού του εν λόγω νόμου και αποφασίζει την ακύρωση όλων των συντελεστών αναπλήρωσης που καθορίζουν το ύψος των συντάξεων. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει και το ύψος των νέων συντελεστών, καθώς οι λόγοι της ακύρωσης στηρίζονται στο γεγονός ότι «τα θεσπιζόμενα ποσοστά αναπληρώσεως είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, η δε εφαρμογή τους οδηγεί στη χορήγηση συνταξιοδοτικής παροχής, η οποία τελεί σε προφανή δυσαναλογία προς τις ανωτέρω αποδοχές. Υπό τα δεδομένα αυτά, τα συγκεκριμένα ποσοστά αναπληρώσεως παραβιάζουν την αρχή της ανταποδοτικότητας, η οποία αποτελεί έκφανση της αρχής της αναλογικότητας».

Τέλος, καλείται η Πολιτεία σε διάστημα 6 μηνών, «αφού λάβει γνώση του σκεπτικού της ακυρωτικής απόφασης, να προβεί σε νέα, σύμφωνη με το Σύνταγμα, ρύθμιση του ζητήματος που αφορούν οι κριθείσες ως αντισυνταγματικές διατάξεις». Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, οι συντάξεις οριοθετούνται στα όρια της προηγούμενης απόφασης του 2015, δηλαδή (κατά το παράδειγμα) στα 1.326 ευρώ.

Νόμος 4670/2020 Βρούτση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία καλείται να υλοποιήσει την παραπάνω απόφαση, όχι απλά περιφρονεί και δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστών, αλλά και τις διακωμωδεί. Πρώτον, διατηρεί στο ακέραιο τους ίδιους ακυρωθέντες συντελεστές του ν. 4387/2016 και, δεύτερον, εμφανίζει ως «αποφάσεις» του ΣτΕ ορισμένα ψίχουλα που χορηγεί και δεν αφορούν όλες τις συντάξεις παρά μόνο όσους έχουν από 31 έως 40 έτη ασφάλισης. Αποτέλεσμα, οι συντάξεις (κατά το παράδειγμα), αντί για 1.326 ευρώ, «αυξάνονται» στα 1.130 ευρώ. Μακριά, βέβαια, από τις αποφάσεις και υποδείξεις του ΣτΕ, καθόσον υπολείπονται κατά 196 ευρώ. Κάτω ακόμα και από τις μειώσεις του 2012, δηλαδή τα 1.191 ευρώ.

Ταυτόχρονα, επιβλήθηκαν και ηλικιακές διακρίσεις. Οι «αυξήσεις» αυτές ισχύουν μόνο για τις νέες συντάξεις και όχι για τις παλιές (πριν από το 2016), οι οποίες επανυπολογίστηκαν λανθασμένα χωρίς δηλαδή την ολοκλήρωση όλων των στοιχείων (πρόσθετες εισφορές 13ου -14ου μισθού, βαρέα, παράλληλης ασφάλισης και των ΔΕΚΟ), όπου τα αντίστοιχα ποσά καταγράφονται ως «προσωπικές διαφορές», οι οποίες απορροφούν κάθε τυχόν αύξηση. Επίσης, ακόμα και αν προκύψει αύξηση, αυτή θα καταβληθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις, δηλαδή έως το 2023.

Κώστας Νικολάου: Συνταγματικό πραξικόπημα

«Πρόκειται για ένα νέο συνταγματικό πραξικοπήματα και το οποίο δεν πρέπει να περάσει» σημειώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Κώστας Νικολάου, συνταξιούχος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ. Κάνει λόγο για «σκάνδαλο και όχι αύξηση, όπως θέλουν να τη χαρακτηρίζουν», τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, η οποία καλείται να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ, διακρίνεται στο ψέμα και στην παρανομία, καθώς συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Πρόκειται για κλοπή και μάλιστα της τάξης των 196 ευρώ, όπως φαίνεται στο παράδειγμα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This