Πέμπτη 5/8/2021

Από αύριο οι αυξήσεις σε συντάξεις και αναδρομικά – Ποιοι και πόσα θα εισπράξουν

Οι παλαιοί συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο

Αύριο, Τρίτη 29/6, ξεκινά η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών για περίπου 50.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, βάσει του νόμου 4670.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση νομοθέτησε επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση τον Φεβρουάριο του 2020 αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία όμως αρχίζουν να «μετρούν» από τον Οκτώβριο του 2019 (ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ).

Αρχίζουν οι πληρωμές μετά από 2 χρόνια καθυστέρησης!

Οι πληρωμές αρχίζουν με τεράστια καθυστέρηση, σχεδόν δύο ετών, από αυτόν τον μήνα και αφορούν σε αυτή τη φάση μόνο τους συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με την ισχύ του ν.4387/2016).

Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 και πριν από την 1/10/2019 η πληρωμή των αυξήσεων θα πραγματοποιηθεί με τις τακτικές πληρωμές των συντάξεων Ιουλίου, δηλαδή αύριο, Τρίτη 29 Ιουνίου.

Για την πληρωμή των αναδρομικών ποσών της συγκεκριμένης κατηγορίας, όπως ενημερώνει ο ΕΦΚΑ, γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα με εμβόλιμη πληρωμή.

Λογιστική… αύξηση για όσους έχουν προσωπική διαφορά!

Όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα έχουν μόνο… λογιστική αύξηση, καθώς θα τη δουν να μειώνεται στα εκκαθαριστικά τους. Για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους η αύξηση εκτιμάται μεσοσταθμικά σε 78 ευρώ τον μήνα, που μπορεί να φτάσει τα 200 ευρώ για ενστόλους και δικαστικούς.

Για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 η πληρωμή των αναδρομικών τους θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή την Τετάρτη 30 Ιουνίου.

Η πληρωμή των αυξήσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που αναλογεί για τον μήνα Ιούλιο) στις συντάξεις των παραπάνω συνταξιούχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου με τις συντάξεις Αυγούστου.

Συνταξιούχοι από τα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών και πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις έως 200-220 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους, που είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο.

Υπολογίζονται σε 150.000 συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για τους οποίους απαιτείται και δεύτερος επανυπολογισμός της σύνταξής τους, έπειτα από αυτόν που διενεργήθηκε λόγω του νόμου Κατρούγκαλου και που, όπως έχει αναδείξει η «δημοκρατία», σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι λανθασμένος.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ