Νέος πτωχευτικός νόμος: Πώς θα υπολογίζεται το ενοίκιο του οφειλέτη μετά την πτώχευση

Θα ορίζεται με συγκεκριμένο αλγόριθμο από τον υπολογισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου

Must Read

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο νέος ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων, τον σχεδιασμό του οποίου υλοποίησε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ο διεθνής οίκος Morgan Stanley.

Το σχέδιο, μάλιστα, τέθηκε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του φορέα, στον οποίο θα περνούν τα ακίνητα των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στον νέο πτωχευτικό νόμο.

Με το νέο πλαίσιο θα δίνεται η δυνατότητα σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς την Εφορία, το κράτος, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, αφού δηλώσουν πτώχευση και ρευστοποιηθεί η περιουσία τους.

Ωστόσο, θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο ακίνητό τους ως ενοικιαστές για ένα διάστημα 12 ετών, καταβάλλοντας στον Οργανισμό Sale and Lease Back ένα μηνιαίο μίσθωμα.

Ο αλγόριθμος για το ενοίκιο

Ο ιδιωτικός φορέας για να υπολογίσει το ποσό του μηνιαίου ενοικίου που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης μετά την πτώχευσή του θα ορίζεται με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο.

Το ύψος του μηνιαίου ενοικίου θα προκύπτει από τον υπολογισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Η διαδικασία θα γίνεται από τον φορέα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ερευνούν τις αξίες οι ανεξάρτητοι εκτιμητές ακινήτων.

Στη συνέχεια θα διαιρεί την αξία του ακινήτου διά τα 12 χρόνια που θα βρίσκεται στα χέρια του, προκειμένου να υπολογίσει το ετήσιο μίσθωμα και διά 12 μήνες για να προκύψει το μηνιαίο ενοίκιο.

Επισημαίνεται πως το μίσθωμα θα επιβαρύνεται και με το μέσο στεγαστικό επιτόκιο, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 2%.

Μάλιστα, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν και στεγαστικό επίδομα από το κράτος που θα αρχίζει από τα 70 ευρώ για τον άγαμο και θα προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, με «ταβάνι» τα 210 ευρώ τον μήνα.

Επαναγορά της πρώτης κατοικίας

Εφόσον ο δανειολήπτης έχει καταβάλει όλες τις δόσεις του leasing, θα έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει την κατοικία του.

Στη λήξη των 12 ετών θα πρέπει να καταβάλει την εμπορική τιμή του ακινήτου μείον οποιαδήποτε έκπτωση του είχε προσφερθεί από τον Οργανισμό.

Επίσης μπορεί να το αγοράσει στην περίοδο των 12 ετών πληρώνοντας την αγοραία αξία του ακινήτου συν την καθαρή παρούσα αξία όλων των μελλοντικών ενοικίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δανειολήπτης που θα παραμείνει ως ενοικιαστής στο σπίτι του θα κινδυνεύσει με έξωση αν δεν καταβάλει τρεις μηνιαίες δόσεις. Η καταγγελία της μίσθωσης συνεπάγεται και την απώλεια του δικαιώματος επαναγοράς του ακινήτου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This