Τετάρτη 28/7/2021

Νέος πτωχευτικός νόμος: Πώς θα υπολογίζεται το ενοίκιο του οφειλέτη μετά την πτώχευση

Θα ορίζεται με συγκεκριμένο αλγόριθμο από τον υπολογισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο νέος ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων, τον σχεδιασμό του οποίου υλοποίησε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ο διεθνής οίκος Morgan Stanley.

Το σχέδιο, μάλιστα, τέθηκε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του φορέα, στον οποίο θα περνούν τα ακίνητα των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στον νέο πτωχευτικό νόμο.

Με το νέο πλαίσιο θα δίνεται η δυνατότητα σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς την Εφορία, το κράτος, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, αφού δηλώσουν πτώχευση και ρευστοποιηθεί η περιουσία τους.

Ωστόσο, θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο ακίνητό τους ως ενοικιαστές για ένα διάστημα 12 ετών, καταβάλλοντας στον Οργανισμό Sale and Lease Back ένα μηνιαίο μίσθωμα.

Ο αλγόριθμος για το ενοίκιο

Ο ιδιωτικός φορέας για να υπολογίσει το ποσό του μηνιαίου ενοικίου που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης μετά την πτώχευσή του θα ορίζεται με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο.

Το ύψος του μηνιαίου ενοικίου θα προκύπτει από τον υπολογισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Η διαδικασία θα γίνεται από τον φορέα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ερευνούν τις αξίες οι ανεξάρτητοι εκτιμητές ακινήτων.

Στη συνέχεια θα διαιρεί την αξία του ακινήτου διά τα 12 χρόνια που θα βρίσκεται στα χέρια του, προκειμένου να υπολογίσει το ετήσιο μίσθωμα και διά 12 μήνες για να προκύψει το μηνιαίο ενοίκιο.

Επισημαίνεται πως το μίσθωμα θα επιβαρύνεται και με το μέσο στεγαστικό επιτόκιο, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 2%.

Μάλιστα, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα λάβουν και στεγαστικό επίδομα από το κράτος που θα αρχίζει από τα 70 ευρώ για τον άγαμο και θα προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας, με «ταβάνι» τα 210 ευρώ τον μήνα.

Επαναγορά της πρώτης κατοικίας

Εφόσον ο δανειολήπτης έχει καταβάλει όλες τις δόσεις του leasing, θα έχει τη δυνατότητα να επαναγοράσει την κατοικία του.

Στη λήξη των 12 ετών θα πρέπει να καταβάλει την εμπορική τιμή του ακινήτου μείον οποιαδήποτε έκπτωση του είχε προσφερθεί από τον Οργανισμό.

Επίσης μπορεί να το αγοράσει στην περίοδο των 12 ετών πληρώνοντας την αγοραία αξία του ακινήτου συν την καθαρή παρούσα αξία όλων των μελλοντικών ενοικίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δανειολήπτης που θα παραμείνει ως ενοικιαστής στο σπίτι του θα κινδυνεύσει με έξωση αν δεν καταβάλει τρεις μηνιαίες δόσεις. Η καταγγελία της μίσθωσης συνεπάγεται και την απώλεια του δικαιώματος επαναγοράς του ακινήτου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ