«Τρώνε πόρτα» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες

Οι τραπεζίτες αρνούνται να ανοίξουν την κάνουλα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Must Read

Σχεδόν οκτώ στις 10 αιτήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων απορρίπτουν οι τράπεζες, καθώς, όπως σημειώνουν, δεν πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων.

Το θέμα τέθηκε στο τραπέζι της ευρείας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, Τρίτη 29/6, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στις διοικήσεις των τραπεζών και στους παραγωγικούς φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν την κάνουλα των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια από την Ευρώπη που μπορεί να πέσουν στην ελληνική αγορά αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, τόνισε ότι για όσες επιχειρήσεις λάβουν την έγκριση δανεισμού το επιτόκιο είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερό.

Εκτιμάται ότι θετικό τραπεζικό προφίλ διαθέτουν μόλις 25.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 840.000 ΑΦΜ, καθώς οι τράπεζες εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια. Με αυτή τη λογική ενδέχεται να μην αξιοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα φτάσουν στη χώρα μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες τόνισαν ότι τα κριτήρια που θέτουν κινούνται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, συνεπώς δεν έχουν πρόθεση να χαλαρώσουν τους όρους χορήγησης δανείων.

Απαντώντας στην πίεση που τους ασκήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και τους παραγωγικούς φορείς, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών πρότεινε τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μια πρόταση που περιέχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 15 Ιουλίου, προκειμένου στο ενδιάμεσο να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα εκταμιευθούν από την Ευρώπη, τα οποία θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This