Πέμπτη 29/7/2021

«Τρώνε πόρτα» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες

Οι τραπεζίτες αρνούνται να ανοίξουν την κάνουλα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια

Σχεδόν οκτώ στις 10 αιτήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων απορρίπτουν οι τράπεζες, καθώς, όπως σημειώνουν, δεν πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων.

Το θέμα τέθηκε στο τραπέζι της ευρείας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, Τρίτη 29/6, ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στις διοικήσεις των τραπεζών και στους παραγωγικούς φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ανοίξουν την κάνουλα των δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια από την Ευρώπη που μπορεί να πέσουν στην ελληνική αγορά αγγίζουν τα 60 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, τόνισε ότι για όσες επιχειρήσεις λάβουν την έγκριση δανεισμού το επιτόκιο είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερό.

Εκτιμάται ότι θετικό τραπεζικό προφίλ διαθέτουν μόλις 25.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 840.000 ΑΦΜ, καθώς οι τράπεζες εφαρμόζουν ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια. Με αυτή τη λογική ενδέχεται να μην αξιοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα φτάσουν στη χώρα μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες τόνισαν ότι τα κριτήρια που θέτουν κινούνται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, συνεπώς δεν έχουν πρόθεση να χαλαρώσουν τους όρους χορήγησης δανείων.

Απαντώντας στην πίεση που τους ασκήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και τους παραγωγικούς φορείς, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών πρότεινε τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μια πρόταση που περιέχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 15 Ιουλίου, προκειμένου στο ενδιάμεσο να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα εκταμιευθούν από την Ευρώπη, τα οποία θα διοχετευθούν στην αγορά μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ