Πέμπτη 29/7/2021

Σε διαπραγμάτευση με τους (αρνητικούς) θεσμούς η ρύθμιση για τα κορονοχρέη

Το σχέδιο προβλέπει έως 72 δόσεις για χρέη στην Εφορία

Ρύθμιση για τα χρέη που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει τις προσεχείς ημέρες στους δανειστές, εν όψει της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τις διαρροές από το Yπουργείο Οικονομικών ότι το σχέδιο ήταν έτοιμο από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδέποτε τέθηκε στους θεσμούς, καθώς είναι
γνωστό ότι διαφωνούν με κάθε είδους ρύθμιση χρεών, με τη δικαιολογία ότι χαλά η «κουλτούρα πληρωμών» από την πλευρά των φορολογουμένων. Για τους ίδιους λόγους η ρύθμιση δεν θα περιέχει κανένα «κούρεμα» οφειλής. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξίσωση του ιδιωτικού χρέους, καθώς οι περισσότεροι οφειλέτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία, μόνο και μόνο γιατί ξέσπασε η πανδημία, με αποτέλεσμα να «γκρεμιστούν» οι τζίροι των επιχειρήσεων, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να υποστούν πρακτικά μείωση μισθού για αρκετούς μήνες, καθώς τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και ζούσαν με το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ.

Οι προτάσεις για τα χρέη

Το σχέδιο προβλέπει μια συνολική ρύθμιση σε έως 72 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς την Εφορία, για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές, που έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο στη λήψη των αποφάσεων ακόμα και σήμερα, ότι η τρέχουσα ρύθμιση με τις 24 άτοκες ή τις 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο δεν φαίνεται να επαρκεί. Στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ, οι οποίοι δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Επίσης το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να λάβει στο τραπέζι και την πρόταση για δυνατότητα επανένταξης των οφειλετών που έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ως μια τελευταία ευκαιρία για τους πληττόμενους φορολογουμένους που επιθυμούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να αποφύγουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς από την Εφορία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ