ΟΠΕΚΑ: «Γολγοθάς» από Σεπτέμβριο η απόκτηση επιδομάτων για τους δικαιούχους

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κινδυνέψουν να χάσουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο κάποιον επιδομάτων που λαμβάνουν

Must Read

Οι αντικειμενικές αξίες, αλλά και η σύνδεση της φοίτησης στο σχολείο με την παροχή τους φέρνουν αλλαγές σε πολλά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στο επίδομα ενοικίου, αλλά και γενικότερα σε προνοιακά επιδόματα.

Συγκεκριμένα, οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν από το ΥΠΟΙΚ είναι πολύ πιθανό να «πετάξουν» εκτός πολλούς δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί και λόγω του γεγονότος ότι το σχολικό έτος 2021-22 η παροχή των εν λόγω επιδομάτων θα συνδεθεί με την φοίτηση στο σχολείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr, η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών για την καταβολή των επιδομάτων παιδιού Α21, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ και επίδομα ενοικίου, θα διασταύρωνεται μέσω της πλατφόρμας myschool, καθώς, από το νέο σχολικό έτος, δηλαδή από Σεπτέμβριο, θα γίνεται ο επανέλεγχος για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων, ανάλογα με το αν το παιδί έχει περάσει την τάξη ή έχει μείνει από απουσίες και για ποιο λόγο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν εξαιρέσεις που θα δικαιολογείται αν κάποιο παιδί μείνει στην ίδια τάξη, όπως είναι οι λόγοι υγείας.

Οι δικαιούχοι των επιδομάτων, με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι, καθώς οι διασταυρώσεις θα γίνονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας του myschool.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ετοιμάζει αυτό το διάστημα, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη σχετική ΚΥΑ για τη σύνδεση χορήγησης των επιδομάτων παιδιού Α21, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ με την υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών των δικαιούχων. Επίσης, στην ΚΥΑ θα προβλέπονται και οι εξαιρέσεις από την σχετική διάταξη, κυρίως ως προς τις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους.

Αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων

Έτσι, ουσιαστικά αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) για όσους έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνεται, πλέον, η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών δικαιούχων σε σχολείο, ενώ θα παίζει ρόλο ως προϋπόθεση η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή να μη μείνει από απουσίες.

Έτσι, από το σχολικό έτος 2021 -2022 απαραίτητη θα είναι υποχρεωτική όχι μόνο η φοίτηση των παιδιών όσων οικογενειών λαμβάνουν τα εν λόγω επιδόματα, αλλά και η εξέλιξή τους εκπαιδευτικά, ώστε να μην μένουν την ίδια τάξη. Αναλυτικότερα, όσοι έχουν εξαρτώμενο τέκνο για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο, αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

Έτσι, όσοι καταθέτουν αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει, εφόσον έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση, να γνωρίζουν ότι μέσω του myschool θα γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων των παιδιών τους και το σχολείο που πηγαίνουν. Εξάλλου, για την καταγραφή των απουσιών σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας οι εκπαιδευτικοί που κάνουν τηλεκπαίδευση έχουν ήδη ενημερωθεί, καθώς και οι διευθυντές των σχολείων ότι ο καθηγητής της κάθε τάξης θα συμπληρώνει ανελλιπώς κάθε μέρα δελτίο καταγραφής απουσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, υποχρεούμενος να αποστέλλει τις απουσίες, ανά βδομάδα, στη σχολική μονάδα φοίτησης των μαθητών, προκειμένου οι διευθυντές να ενημερώνουν την πλατφόρμα του myschool και, κατ’ επέκταση, το Υπουργείο Παιδείας.

Η «επίδραση» των αντικειμενικών αξιών

Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών βάζει, επίσης, σε κίνδυνο μια σειρά από επιδόματα για χιλιάδες δικαιούχους, που βλέπουν ότι από την 1 Ιανουαρίου 2022 θα υπάρξουν αλλαγές στα περιουσιακά τους στοιχεία. Οι αλλαγές στις αντικειμενικές φέρνουν αλλαγές στα όρια των τεκμηρίων, σε μια σειρά από κοινωνικά επιδόματα, αλλά και στις γονικές παροχές. Ο υπολογισμός για όλα τα παραπάνω γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι φορολογούμενοι.

Μετά, όμως, από τις αλλαγές, χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν χωρίς να έχει αλλάξει η περιουσία τους, να ξεπερνούν τα περιουσιακά όρια. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θα κινδυνέψουν από το να πληρώσουν επιπλέον φόρο, μέχρι και να χάσουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο κάποιον επιδομάτων που λαμβάνουν.

Για την παροχή των κοινωνικών επιδομάτων στην πλειονότητα τους στη λίστα των κριτηρίων περιλαμβάνεται και το ύψος της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου. Ο κατάλογος των επιδομάτων που μπαίνουν σε κίνδυνο είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα θέρμανσης, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, κ.ά.

Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη η φορολογητέα – αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια, ανάλογα με την οικογενειακή κατάστασή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This