Ελεύθερες οι μεταβιβάσεις: Στο «παζάρι» και τα ακίνητα με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες

Με νέο νόμο για το Κτηματολόγιο, η οριστική επίλυση των διαφορών θα παραπέμπεται στο μέλλον και θα βαραίνει τον αγοραστή

Must Read

Τον δρόμο για αγοραπωλησίες ακινήτων με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες ανοίγει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, εισάγει τον ηλεκτρονικό φάκελο, ώστε οι μεταβιβάσεις να γίνονται άμεσα και ψηφιακά, παρατείνει έως το τέλος του 2022 την προθεσμία ολοκλήρωσης των παλαιών κτηματογραφήσεων (όσων ξεκίνησαν πριν από το 2006) και καθορίζει τον ρόλο και τα προσόντα του διαπιστευμένου μηχανικού.

Με στόχο να ξεπεράσει το «αγκάθι» των 180.000 εκκρεμών αντιρρήσεων, η ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για ιδιοκτησιακά δικαιώματα που δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Το νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» προβλέπει αγοραπωλησίες με ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες, οι οποίες θα καταχωρίζονται στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου.

Η οριστική επίλυση των διαφορών παραπέμπεται στο μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα ενημερώνεται για τις εκκρεμότητες που βαρύνουν το ακίνητο και θα τις αναλαμβάνει, σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά.

Ειδικότερα, στο άρθρο 10 «Τύχη δικαιωμάτων και βαρών ακινήτου σε περίπτωση εκκρεμούς αίτησης διόρθωσης – Προσθήκη άρθρου 7β στον ν. 2664/1998» σημειώνεται πως «σε περίπτωση που έχει σημειωθεί στην πρώτη εγγραφή η εκκρεμότητα εξέτασης αίτησης διόρθωσης του άρθρου 6Α του ν. 2308/1995 (Α’ 114) ενώπιον της Επιτροπής Εξέτασης του άρθρου 7Α του ίδιου νόμου, τα δικαιώματα επί του ακινήτου, τα οποία αμφισβητούνται ή ασκούνται με την αίτηση διόρθωσης, μεταβιβάζονται και επιβαρύνονται σύμφωνα με τις οικείες για αυτά διατάξεις.

Τα παραπάνω ισχύουν αναλόγως και για κάθε μεταγενέστερη μεταβίβαση ή επιβάρυνση του δικαιώματος, για την οποία καταχωρίζεται σχετική σημείωση στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου.

Το κύρος των πράξεων που διενεργούνται σύμφωνα με τα ανωτέρω και των δικαιωμάτων που στηρίζονται σε αυτές τελεί υπό την αναβλητική αίρεση της καταχώρισης του μεταβιβάζοντος ή του βεβαρημένου ως κυρίου στην πρώτη εγγραφή μετά την έκδοση της απόφασης της επιτροπής του πρώτου εδαφίου.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και στην κτήση δικαιώματος με αναγκαστική εκτέλεση».

Υποβολή δηλώσεων σε Κυκλάδες και Ρέθυμνο

Στο μεταξύ, ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε περιοχές των Κυκλάδων (Άνδρος, Θήρα, Ανάφη, Κέα, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Αμοργός, Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Τήνος) και του Ρεθύμνου.

Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν εντός του επόμενου τριμήνου δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gov.gr.

e- φάκελος ακινήτου: Γίνονται ψηφιακά 17 πιστοποιητικά

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα υποστήριξης της διενέργειας εμπράγματων δικαιοπραξιών επί ακινήτων με την ονομασία «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου», που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης.

Στόχος, η απλούστευση και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών που απαιτούνται στη σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων για τη σύσταση, μετάθεση, αλλοίωση ή κατάργηση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο.

Η διαδικασία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά στο γραφείο του συμβολαιογράφου, παρέχοντας σε όλους τους συμβαλλομένους όλα τα εχέγγυα ότι η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί ορθά.

Η επιτάχυνση θα επιτευχθεί πρωτίστως μέσα από την ψηφιοποίηση περισσότερων από 17 πιστοποιητικών. Τα έγγραφα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή από μια σειρά υπηρεσιών, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασυνδέσεων μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και την οργανωτική αναδιάρθρωση του φορέα, εισάγοντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών για την υποστήριξη στις ενημερώσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων, αλλά και την παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» στους άμισθους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων να μεταφερθούν στον Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This