Διήμερο-φωτιά στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία

Διευκρινίσεις και για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ζητούν αρκετές χώρες, με προεξάρχουσα τη Γερμανία

Must Read

Τον τρόπο που θα καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αναζητήσει το σημερινό Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει να αντιμετωπίσει και το σκληρό μπλοκ των βόρειων χωρών, που φέρεται ότι ζητά την προσφυγή στον ESM κάθε κράτους-μέλους που έχει μπει ξανά σε lockdown και θα χρειαστεί νέα οικονομική ενίσχυση.

Όλα αυτά την ώρα που οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα νέο, σφοδρό, τέταρτο κύμα της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες, με κίνδυνο να πληγεί σημαντικό ο τουρισμός.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη δημοσιονομική πορεία και τις προοπτικές της Ευρωζώνης, εστιάζοντας στο επόμενο έτος.

Στο πλαίσιο αυτό θα ενημερωθούν για την πρόσφατη έκθεση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμβουλίου και την αποτίμηση της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με τα προγράμματα σταθερότητας του 2021.

Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει την προετοιμασία των προσχεδίων Προϋπολογισμού και των συστάσεων για την Ευρωζώνη για το έτος 2022. Επιπλέον, θα συνεχιστεί ο διάλογος σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της δημιουργίας ψηφιακού ευρώ για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την οικονομική και νομισματική ένωση ως σύνολο.

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί σε διευρυμένη σύνθεση, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων, θα ανταλλάξουν απόψεις με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σχετικά με την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και με θέματα τραπεζικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Αύριο η συζήτηση για τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης

Την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται να συζητήσουν για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για την πρώτη δέσμη εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και το σχέδιο της χώρας μας «Ελλάδα 2.0», το οποίο ήταν το δεύτερο που κατατέθηκε και το τρίτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η χώρα μας θα έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα, καθώς αρκετές χώρες, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, ζητούν διευκρινίσεις για το ελληνικό σχέδιο, καθώς ανησυχούν πως τα κονδύλια θα μοιραστούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν -ούτως ή άλλως- πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες έχει σχεδιαστεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλωστε για το θέμα αναμένεται να υπάρξει νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Πέμπτη ανάμεσα στον Χρήστο Σταϊκούρα, στις διοικήσεις των τραπεζών και στους παραγωγικούς φορείς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This