Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Πλήρης οδηγός με όλες τις αλλαγές για το νέο πρόγραμμα

Με ενεργειακά, κυρίως, αλλά και κοινωνικά κριτήρια θα δίνονται, πλέον, οι επιδοτήσεις

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Με ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια θα αξιολογούνται οι αιτήσεις των νοικοκυριών για υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Στόχος είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα, που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους προηγούμενους κύκλους του «Εξοικονομώ», ενώ πρώτη φορά θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, το κόστος της οποίας θα επιδοτείται.

Όλες οι πτυχές θα αποτυπωθούν στον οδηγό του προγράμματος, η προδημοσίευση του οποίου αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο. Η χρηματοδότηση θα γίνει από πόρους του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2021-2027) και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ φιλοδοξεί μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση να μπορούν να πέσουν στην αγορά κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος περιέγραψε πριν από λίγες ημέρες η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. «Ως κριτήριο ένταξης παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τρεις κλάσεις. Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα και δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης», σημείωσε η κυρία Σδούκου.

Η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου

Ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια

Εξήγησε ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Ειδικότερα, τα ενεργειακά κριτήρια θα περιλαμβάνουν: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες (δηλαδή θα προσδιοριστεί ένα όριο συγκεκριμένης θερμοκρασίας και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένα νοικοκυριό για τη θέρμανση ή τη δροσιά του, θα κυμαίνεται το ύψος της επιδότησης), αρχική (πριν από την ένταξη στο πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Τζίφος και η νέα συνάντηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Όσον αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, θα λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια. Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας. «Ο διαμοιρασμός των πόρων του προγράμματος προσπαθούμε να γίνει ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια, όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες. Έτσι θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, όπως προανέφερα, οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων», επισήμανε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι εντάσσεται πρώτη φορά στο πρόγραμμα και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο «Εξοικονομώ» και θα επιδοτείται. Αναφερόμενη στους τρεις τελευταίους κύκλους του προγράμματος, η κυρία Σδούκου τόνισε πως και οι τρεις βγήκαν με το μοντέλο First In First Out (ο ταχύτερος κερδίζει), με τους πόρους σε ορισμένες περιφέρειες να εξαντλούνται μέσα σε μόλις λίγα λεπτά.

«Ξέρουμε την κριτική σε αυτό και γι’ αυτό δουλέψαμε σε ένα νέο σύστημα εισδοχής των αιτήσεων» υπογράμμισε, λέγοντας πως όσος προϋπολογισμός και να διατίθεται σε κάθε κύκλο, δεν είναι ποτέ αρκετός για να καλύψει το τεράστιο ενδιαφέρον. Είπε επίσης πως το 61,8% των αιτούντων από τον Β’ κύκλο και από το «Αυτονομώ» προέρχονται από τις πρώτες δύο εισοδηματικές κατηγορίες (τα πιο χαμηλά δηλαδή εισοδήματα). «Ωστόσο, μόλις 10,8% βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία, κάτι που μας προβλημάτισε και το λάβαμε σοβαρά υπ’ όψιν στον σχεδιασμό του νέου προγράμματος», πρόσθεσε.

Έρχεται ενεργειακή αναβάθμιση και στα δημόσια κτίρια

Όσον αφορά τα κτίρια του Δημοσίου, το ΥΠΕΝ προωθεί επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα». Οι επενδύσεις αφορούν εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, μόνωση του κτιριακού κελύφους και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια. Ο οδηγός του προγράμματος θα δημοσιευτεί έως το φθινόπωρο, προκειμένου να «τρέξει» το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 500.000.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης μπορεί να φτάσει έως 70%.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, οι δικαιούχοι του «Ηλέκτρα» θα είναι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και συμπράξεις αυτών. Πιο συγκεκριμένα, τα κτίρια που καλούνται να αιτηθούν στο πρόγραμμα είναι χώροι γραφείων, κτίρια της κεντρικής διοίκησης, νοσοκομεία, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, δομές και κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, κ.λπ.

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα είναι:

  1. να υφίστανται νόμιμα και να διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου
  2. να ανήκουν είτε στην ιδιοκτησία του αντίστοιχου φορέα είτε να υπάρχει ενεργό παραχωρητήριο που να διασφαλίζει αυτό το καθεστώς για τουλάχιστον 10 χρόνια μετά το πέρας υλοποίησης της ενεργειακής αναβάθμισης
  3. να κατατάσσονται στην υφιστάμενη κατάστασή τους σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης από Γ’ έως και Η’
  4. να είναι κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν από την έγκριση και την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ
  5. να διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου

Η αίτηση υποβάλλεται για το σύνολο του κτιρίου και μετά το πέρας των εργασιών της ενεργειακής αναβάθμισης πρέπει να διασφαλίζεται η λειτουργία του κτιρίου τουλάχιστον για οχτώ μήνες τον χρόνο, όπως και η λειτουργία και η συντήρησή του έργου για πέντε χρόνια ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις σε ένα πληροφοριακό σύστημα που ετοιμάζει το υπουργείο και θα καλούνται να επιλέξουν το χρηματοδοτικό σχήμα που θα ακολουθήσουν.

Δηλαδή, αν θα το κάνουν μόνοι τους ή θα αξιοποιήσουν τις ενεργειακές εταιρίες, τις ESCOs. Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό μέχρι να εξαντληθούν οι πόροι, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης έως το 2026.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δώρο δισεκατομμυρίων στις εταιρίες παροχής ενέργειας

Ενα τεράστιο δώρο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κάνει η κυβέρνηση στις εταιρίες ενέργειας, που συνεχίζουν...

Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση EGF μέχρι τέλος του 2022

Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) παρέχει...

Τζίφος και η νέα συνάντηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών η κατάσταση...

Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου που παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης...

Παγκρήτια Τράπεζα: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»

Η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοινώνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»...

Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η ΡΑΕ

Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται...

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ… τραβάει την ανηφόρα!

Θησαυρίζουν και εν μέσω κρίσης: Αύξηση τζίρου 5% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2022

ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Νέο καθεστώς τίθεται σε εφαρμογή αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής...

Η μεγάλη κοροϊδία από τράπεζες-funds με τους πλειστηριασμούς και τα κατασχεμένα των οφειλετών!

Η δικηγόρος μιας οικογένειας από τη Λαμία, η οποία για χρέος κάτω από 50.000...

Νέα επιτυχία: Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη!

Την μια επιτυχία μετά την άλλη καταγράφουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για...

Νομοσχέδιο «σκούπα» από το υπουργείο Οικονομικών

Τι προβλέπει για τους φόρους ακινήτων και τους συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά, υπηρεσίες

«Καίει» η τιμή στο λάδι: Στα 6 ευρώ το λίτρο!

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αύξηση

Ξεπερνούν τις 400.000 οι «μηδενισμένες» εκκρεμείς συντάξεις!

Πώς ο Χατζηδάκης, με ψέματα και ελλιπή στοιχεία που διοχετεύει στη δημοσιότητα, προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει το τεράστιο πρόβλημα

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Τριγμοί στην γερμανική βιομηχανία λόγω του αυξημένου κόστους

Μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες εν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ατελείωτη κατηφόρα στην τηλεθέαση για τη Μενεγάκη

Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης κάνει η Eλένη Μενεγάκη...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Τον… άπιαστο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπει» η αστυνομία πίσω από τον καταιγισμό πυρών στα Τζουμέρκα

Τον διαβόητο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπουν» οι διωκτικές Αρχές...

Ντυμένες στα λευκά η μάνα και η αδερφή της αδικοχαμένης Έμμας στην κηδεία

Δάκρυα στο πανελλήνιο προκάλεσε η είδηση ότι η 21χρονη...
spot_img

NEWSROOM