Πέμπτη 29/7/2021

Τι αλλάζει με τα κορωνοχρέη – «Κλειδώνει» ρύθμιση σε 60 δόσεις

Πρόβλεψη αναμένεται να υπάρξει και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία

Την τελική έγκριση για τη νέα ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία αναμένεται να δώσουν οι επικεφαλής των δανειστών σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο δεν θα προβλέπει την αποπληρωμή των κορωνοχρεών σε 72 δόσεις, όπως είχε διαρρεύσει από το οικονομικό επιτελείο, αλλά σε 60 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Επίσης, η νέα ρύθμιση δεν θα προβλέπει ούτε «κούρεμα» οφειλών, κυρίως στις κατηγορίες των πολιτών που αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι κορωνο-οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που «γεννήθηκαν» από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα.

Παράλληλα, εξετάζεται η ένταξη περισσότερων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά και που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά και οι απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές.

Το πλαίσιο των δικαιούχων θα αφορά τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων:

1. Όσους ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου

2. Εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

3. Ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν δήλωση Covid για «κουρεμένα» ενοίκια

4. Ανέργους που ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Όπως επισημαίνουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η τρέχουσα ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας προβλέπει την αποπληρωμή των κορωνοχρεών σε 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Πρόβλεψη αναμένεται να υπάρξει και για όσους είχαν ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ