«Ουρές» για μεταβιβάσεις ακινήτων – Τρέχουν οι πολίτες για να γλιτώσουν τους έξτρα φόρους

Εκτοξεύθηκε το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές ή δωρεές

Must Read

Σπάνε τα τηλέφωνα το τελευταίο διάστημα στα γραφεία των συμβολαιογράφων από πολίτες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αγοραπωλησίες, γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων.

Το ενδιαφέρον έχει εκτοξευθεί, καθώς μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες αυξάνονται στις μισές περιοχές της χώρας, οι φορολογούμενοι τρέχουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, προκειμένου να γλιτώσουν τους έξτρα φόρους που θα πληρώσουν από τις αρχές του 2022.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών συμπαρασύρει 20 φόρους πάνω στα ακίνητα, με κυριότερο τον φόρο μεταβίβασης.

Ωστόσο, η έντονη κινητικότητα παρατηρείται για το γεγονός ότι η διαδικασία πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από τον υπολογιστή του συμβολαιογράφου, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να χρειάζεται να επισκεφθούν τις κατά τόπους εφορίες.

Η διαδικασία μιας αγοραπωλησίας, εφόσον ο αγοραστής και ο πωλητής έχουν τακτοποιήσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μόλις 15 λεπτά.

Στην πλειονότητά τους τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν από τον Ιανουάριο του 2022, με αποτέλεσμα να επιχειρούν να γλιτώσουν μια αύξηση στον φόρο μεταβίβασης, έξτρα συμβολαιογραφικά έξοδα και πολλούς ακόμα φόρους που ως το τέλος του έτους θα είναι χαμηλότεροι σε σχέση με το 2022.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών στην περιοχή της Δάφνης πληρώνει φόρο μεταβίβασης σήμερα στα 2.070 ευρώ.

Ωστόσο, μετά την αύξηση των αντικειμενικών κατά 65% από τις αρχές του 2022 ο φόρος θα εκτοξευθεί στα 3.420 ευρώ, με τη συνολική επιβάρυνση να ανέρχεται στα 1.350 ευρώ.

Στον αντίποδα, σε περιοχές με μειώσεις τιμών οι αγοραπωλησίες συμφέρει να πραγματοποιηθούν από το 2022. Για διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Εκάλη, όπου η τιμή μειώνεται κατά 9,1% από τα 3.850 ευρώ / τετραγωνικό μέτρο στα 3.500 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης είναι σήμερα 6.930 ευρώ και μειώνεται σε 6.300 ευρώ.

Ο φορολογούμενος θα κερδίσει 630 ευρώ, αν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη μεταβίβαση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Τα στοιχεία, μάλιστα, δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 105.000 αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 μόλις που είχαν ξεπεράσει τις 98.000. Τα ίδια στοιχεία αποκαλύπτουν πως τον Ιούνιο άλλαξαν χέρια σχεδόν 13.000 ακίνητα.

Με τις αντικειμενικές αξίες να εκτοξεύονται σε περισσότερες από 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι συμβολαιογράφοι αναμένουν να υπάρξει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές, καθώς οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την επιβολή πρόσθετων φόρων πριν από την Πρωτοχρονιά του 2022.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This