«Σφυρίζει» αδιάφορα η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Σφοδρή σύγκρουση ΡΑΕ - προμηθευτών, που καταλήγει στη Δικαιοσύνη, και στο βάθος «ηλεκτροπληξία» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την 1η Αυγούστου, με «χαράτσι» 3,3% για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης

Must Read

Με το πρόσχημα ότι δεν γνώριζε για τις αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που έρχονται την 1η Αυγούστου, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της απέναντι στους καταναλωτές και βάζει τη Ρυθμιστική Αγορά Ενέργειας (ΡΑΕ) να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη στη ΡΑΕ, τονίζοντας ότι «οι καταναλωτές δεν θα επιβαρύνονταν αν η ΡΑΕ είχε αφαιρέσει από τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας τη μείωση κόστους που προκύπτει από τις διασυνδέσεις των νησιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ».

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ κάλεσε πριν από μία εβδομάδα τις εταιρίες ενέργειας να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για τα νέα οριζόντια μέτρα που επιβάλλει, και μέχρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

Αναλυτικά οι αυξήσεις

1. Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης η αύξηση ανέρχεται σε 3,3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα, αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος, και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.

2. Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και τους πολυτέκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

3. Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11 π.μ. – 2 μ.μ.) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.

4. Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος, και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51, από 0,52 ευρώ ανά kVA.

5. Για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία), η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως, έναντι 24.062 ευρώ.

«Ηλεκτροσόκ»

Ετσι, από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται «ηλεκτροπληξία» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους φουσκωμένους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά για την 3η δόση του φόρου εισοδήματος και την 1η δόση ΕΝΦΙΑ.

Αυτό που κάνει τη σημερινή κατάσταση ανησυχητική είναι το γεγονός ότι τα ρεκόρ στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφορούν τη μέση τιμή στην αγορά της επόμενης ημέρας, στην οποία προστίθεται και το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης, η οποία επίσης παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Ετοιμοι να προσφύγουν στα δικαστήρια είναι οι προμηθευτές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», οι εταιρίες είναι αποφασισμένες να προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτόν περιορίζεται ο ανταγωνισμός, κλείνει, αντί να ανοίγει, η αγορά, επιστρέφουμε σε λογικές «διατίμησης», ενώ και τα τιμολόγια εν τέλει θα καταλήξουν να είναι ακριβότερα για τον καταναλωτή, καθώς στο τραπέζι μπαίνει η παράμετρος αυξημένου ρίσκου για τον προμηθευτή (λόγω περιορισμών στην ευελιξία), γεγονός που θα προσμετρηθεί κατά τη διαμόρφωση των τιμολογίων.

Στελέχη εταιριών τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσε και θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει η ΡΑΕ για την προστασία του καταναλωτή, κυρίως σε ό,τι αφορά τον συστηματικό έλεγχο για πρακτικές παραπληροφόρησης ή για ψευδείς διαφημιστικούς ισχυρισμούς ή για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν, υπάρχει στην αγορά τεράστια ποικιλία «προϊόντων» και τιμολογίων, έτσι ώστε κάθε καταναλωτής να επιλέξει εκείνο που ταιριάζει στην περίπτωσή του. Υπάρχουν σταθερά, υπάρχουν κυμαινόμενα, υπάρχουν με πάγιο, χωρίς πάγιο, με χρονική δέσμευση, χωρίς δέσμευση κ.λπ.

Οι εταιρίες θεωρούν ότι η ΡΑΕ επιδιώκει την τυποποίηση όλων των λογαριασμών, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας για χαμηλότερες τιμές, ιδίως στην περίπτωση των παγίων, και, όπως λένε κάποια από τα στελέχη της αγοράς, το κόστος αυτό θα ενσωματωθεί στην κιλοβατώρα.

Επιπλέον, αναφορικά με την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη ρήτρα, απαντούν πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας δεν διαθέτει εργαλεία αντιστάθμισης του κόστους. Συνεπώς, η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει σε δυσμενή θέση μικρές εταιρίες του κλάδου, με επιπτώσεις στον ανταγωνισμό.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών, και εκεί βεβαίως θα διατυπωθούν οι αντιρρήσεις του κλάδου προμήθειας, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι άλλες εταιρίες, είτε είναι καθετοποιημένες είτε όχι, αντιδρούν στους περιορισμούς. Κάποιες μάλιστα από τις εταιρίες κάνουν ήδη λόγο για προσφυγή στα δικαστήρια, στην περίπτωση που προχωρήσει πράγματι η ΡΑΕ, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο μια απόφαση που υποχρεώνει μια εταιρία να δουλεύει επί ζημία.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, οι βασικές προτάσεις της ΡΑΕ για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι οι εξής:

  •  Κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς.
  •  Επιβολή πλαφόν 30% στην αναπροσαρμογή της ρήτρας οριακής τιμής συστήματος.
  •  Κατάργηση ρήτρας πρόωρης αποχώρησης των πελατών.
  •  Ελεγχος ανά τρεις μήνες στις τιμές των προμηθευτών ρεύματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This