Ηλεκτρονικές δαπάνες: Έκπτωση φόρου έως 2.200 € με e-αποδείξεις

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Must Read

Έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα θα έχουν όσοι πολίτες πραγματοποιούν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει σημαντικά κίνητρα στους φορολογουμένους που προχωρούν σε ηλεκτρονικές δαπάνες με κάρτες ή διατραπεζικά με συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, στις οποίες καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, με στόχο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν τον χρόνο από 450 έως 2.200 ευρώ, αν πληρώνουν συγκεκριμένους επαγγελματίες μέσω πιστωτικών, χρεωστικών, προπληρωμένων καρτών, μέσω e-banking ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων.

Προϋπόθεση είναι να εξαντλούν το ποσό των 5.000 ευρώ. Επίσης, θα «μετράνε» διπλά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Το σχέδιο δεν ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά έγινε γνωστό από τα αναλυτικά περιγραφικά κείμενα των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», τα οποία αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από το οικονομικό επιτελείο.

Έκπτωση 30%

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές δαπάνες που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ένας φορολογούμενος για συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής θα έχει έκπτωση 30% στο φορολογητέο του εισόδημα.

Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως  τέσσερα χρόνια.

Η λίστα

Στη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:

  • δικηγόροι
  • αρχιτέκτονες
  • ιδιωτικοί ερευνητές
  • εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών
  • εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών
  • νοσηλευτές, νοσηλεύτριες – αποκλειστικές
  • ξυλουργοί
  • συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων
  • επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
  • γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών)
  • ταξιτζήδες
  • αλουμινάδες
  • μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων
  • επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής
  • ψυκτικοί, επισκευαστές aircondition, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης
  • επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες
  • φωτογράφοι
  • εργολάβοι σκυροδέματος

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν διπλά

Οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος, το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο.

Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας. Το κίνητρο αυτό, όπως αναφέρεται στα κείμενα, αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών, ενώ θα διευκολύνει τους φορολογουμένους μεγάλης ηλικίας να φτάσουν στο απαιτούμενο όριο 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ο συνολικός αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών στις κατηγορίες που επιλέχθηκαν να συμπεριληφθούν στη λίστα των επαγγελμάτων ανέρχεται σε 103.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Με το κίνητρο που δίνεται εκτιμάται ότι το όφελος που θα έχει το κράτος μόνο από το ΦΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 11.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς, οι οποίες θα μετράνε διπλά για το όριο του 30%, εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τα κρατικά έσοδα.

Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο:

·       έως 450 ευρώ, αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ

·       έως 1.100 ευρώ, αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ

·       έως 1.400 ευρώ, αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ

·       έως 1.800 ευρώ, αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ

·       έως 2.000 ευρώ, αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ

Π.χ., φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικό τρόπο, συλλέγοντας e-αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι ηλεκτρονικές δαπάνες του σε γιατρούς είναι 1.000 ευρώ, τότε οι αποδείξεις θα μετρούν για 2.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα 600 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο το δηλωθέν εισόδημα θα βρεθεί λίγο πάνω από το αφορολόγητο όριο, καταβάλλοντας ελάχιστα ευρώ σε φόρο εισοδήματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταγγελία ΣΕΤΕΠΕ: Κατάστημα εστίασης στην Θεσσαλονίκη παρακρατούσε τα tips από τους εργαζομένους!

Παρέμβαση σε γνωστό κατάστημα εστίασης της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας- Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) μετά από καταγγελίες...

More Articles Like This