Δευτέρα 27/9/2021

Τα κλειδιά για το νέο «Εξοικονομώ»: Ξεχωριστός προϋπολογισμός για ευάλωτα νοικοκυριά

Σε ποιους θα δοθεί προτεραιότητα και ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες

Κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας και αξιολόγηση των αιτήσεων, βάσει ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, προβλέπει το νέο «Εξοικονομώ».

Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα, σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και σε νοικοκυριά με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται από 40% έως και 75% (ανάλογα με το εισόδημα) και το υπόλοιπο της συμμετοχής θα μπορεί να καλύπτεται και μέσω δανεισμού.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβριο, με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για ένα μήνα και η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 632.000.000 ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η μέση εκτιμώμενη επιδότηση ανέρχεται στο 62% της συνολικής δαπάνης, ενώ στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών σε ποσοστό 38%, συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος (50.000 κατοικίες έναντι 37.000 στο προηγούμενο «Εξοικονομώ»).

Στο πλαίσιο αυτό, η κατανομή των κονδυλίων θα γίνεται ανά περιφερειακή ενότητα (νομός) και όχι ανά περιφέρεια, όπως γινόταν στο παρελθόν, ενώ δημιουργείται λίστα επιλαχόντων για τη διασφάλιση της απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων και αύξηση των δικαιούχων.

«Για να κάνουμε δικαιότερο και αποδοτικότερο το πρόγραμμα, καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση των αιτήσεων και θεσπίζουμε ενεργειακά, κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος.

Όπως είπε, δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100.000.000 ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, μέσω του οποίου, μεταξύ άλλων, θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες, προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

Με το νέο «Εξοικονομώ» αλλάζει το καθεστώς των ωφελούμενων, καθώς δικαιούχοι μπορούν να είναι μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Όσοι έχουν δικαίωμα σε ακίνητο και το ενοικιάζουν, θα πρέπει αυτό να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Παράλληλα, περιορίζεται ο αριθμός των αιτήσεων ανά ωφελούμενο σε μία αίτηση, ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους σε πολυκατοικίες. Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, το κόστος της οποίας θα επιδοτείται.

Ποιες κατοικίες είναι επιλέξιμες

Επιλέξιμες θα είναι μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα και πολυκατοικίες υπό τους όρους:

α) Να υφίστανται νόμιμα

β) Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέα

γ) Να χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και ιδιοκατοικούνται

δ) Να έχουν καταταχθεί βάσει του Α’ πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση του Γ’

ε) Να έχει εκδοθεί η ηλεκτρονική ταυτότητά τους

Τα 9 κριτήρια για αξιολόγηση της αίτησης

Κάθε αίτηση θα συγκεντρώνει βαθμολογία βάσει κριτηρίων αξιολόγησης, το καθένα από τα οποία θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα στην τελική βαθμολογία. Ειδικότερα:

1. Κόστος εξοικονόμησης ενέργειας – 50% βαρύτητα

2. Υφιστάμενη ενεργειακή κλάση – 5% βαρύτητα

3. Βαθμοημέρες θέρμανσης – 7% βαρύτητα

4. Παλαιότητα κατασκευής – 3% βαρύτητα

5. Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα – 5% βαρύτητα

6. Εξαρτημένα τέκνα – 5% βαρύτητα

7. Μονογονεϊκή οικογένεια – 5% βαρύτητα

8. Μακροχρόνια άνεργος – 5% βαρύτητα

9. ΑΜΕΑ – 5% βαρύτητα

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν, σε κάθε περίπτωση, τα 28.000 ευρώ.

Η επιχορήγηση ανάλογα με το εισόδημα

Ατομικό εισόδημα          Οικογενειακό εισόδημα                   Ποσοστό επιχορήγησης

Ιδιοκατοίκηση           Δωρεάν παραχώρηση/ ενοικίαση

έως 5.000 ευρώ                  έως 10.000 ευρώ                            75%            40%

5.000-10.000 ευρώ         10.000-20.000 ευρώ                          70%            40%

10.000-20.000 ευρώ       20.000-30.000 ευρώ                          55%            40%

20.000-30.000 ευρώ       30.000-40.000 ευρώ                         45%            40%

30.000-50.000 ευρώ       40.000-60.000 ευρώ                         40%            40%

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ