Κορωνοχρέη: Σεπτέμβριο θα ανοίξει η πλατφόρμα

Η ρύθμιση προβλέπει 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις

Must Read

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τα κορωνοχρέη, τα οποία θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 36 άτοκες ή 72 χαμηλότοκες δόσεις, με επιτόκιο έως 2,5%, από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές στην Εφορία που «γεννήθηκαν» από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, στο νέο πλαίσιο αναμένεται να ενταχθούν περίπου 800.000 οφειλέτες.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων έως 1.000 ευρώ, και σε 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων άνω των 1.000 ευρώ.

Κίνδυνος για πλειστηριασμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ οι αιτήσεις ένταξης θα πρέπει να υποβάλλονται έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Ωστόσο, όπως τονίζουν φοροτεχνικοί, σε περίπτωση που η πλατφόρμα ενεργοποιηθεί με μεγάλη καθυστέρηση, θα υπάρχει κίνδυνος οι οφειλέτες που θα θελήσουν να ρυθμίσουν τα χρέη, π.χ. του Ιουλίου του 2021, να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να γίνουν απαιτητά από την Εφορία, με ορατό το ενδεχόμενο κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Γιʼ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει η ΑΑΔΕ να ανοίξει άμεσα την πλατφόρμα για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πληττόμενοι φορολογούμενοι.

Το Δημόσιο και μετά την υπαγωγή και συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση διατηρεί το δικαίωμα:

α) να επιβάλλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη

β) να μη χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας για τη μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επί αυτού στα ανωτέρω πρόσωπα, ακόμη και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι διασφαλισμένη

γ) να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου και του ύψους των οφειλών του

Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται καθʼ όλη τη διάρκεια ισχύος της ρύθμισης και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα έτος από τη λήξη.

Ποια χρέη εξαιρούνται

Στη ρύθμιση για τα κορωνοχρέη δεν μπορούν να ενταχθούν όλα τα χρέη και εξαιρούνται:

α) οφειλές, οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις

β) δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This