Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και των δανείων του πρώτου Μνημονίου

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ

Must Read

Αλλαγή στρατηγικής στη διαχείριση του δημόσιου χρέους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει δώσει ήδη εντολή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων.

Ο νέος σχεδιασμός αφορά στην προετοιμασία για πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων που σύναψε η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης το 2010 και την περαιτέρω αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

Βασικό παράγοντα για τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου αποτελεί η πρόσφατη έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές, μέσω της οποίας το ελληνικό Δημόσιο άντλησε επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσό των ταμειακών διαθεσίμων πάνω από τα 40 δισ. ευρώ.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ προκειμένου οι πρόωρες αποπληρωμές να αρχίσουν τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι μετά την επανέκδοση των ελληνικών ομολόγων 5ετούς και 30ετούς διάρκειας το υπουργείο Οικονομικών είχε δηλώσει πως μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των ακριβών δανείων που έχει λάβει η χώρα μας. Μόνο προς το ΔΝΤ το υπόλοιπο της οφειλής ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ.

Αυτά τα δάνεια συνοδεύονται από πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού και θα πρέπει να αποπληρωθούν με κεφάλαια τα οποία έχουν αντληθεί από τις αγορές με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος.

Υπενθυμίζεται πως στην επανέκδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου το επιτόκιο ήταν σχεδόν μηδενικό και στο 30ετές διαμορφώθηκε κοντά στο 1,67%.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εξειδίκευσης του πακέτου των φοροελαφρύνσεων, πέρα από τη συνεχή παρουσία της χώρας στις αγορές, θα δημιουργηθεί το σχετικό πλαίσιο και θα προχωρήσει η έκδοση «πράσινων» ή «βιώσιμης ανάπτυξης» ομολόγων.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου τοποθετούν τις συγκεκριμένες εκδόσεις στο β’ εξάμηνο του 2022, ωστόσο βασική προϋπόθεση για την έξοδο στις αγορές για «πράσινα» ομόλογα είναι να έχουν ωριμάσει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This