Mικροέμποροι: «Όνειρο θερινής νυκτός» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την συντριπτική πλειοψηφία τους

Οι τράπεζες έχουν σταματήσει να τους δανείζουν, ενώ η κυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις στελεχών της, τούς έχει ξεγράψει

Must Read

Τους χειρότερους φόβους των μικρομεσαίων που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα των επιχειρήσεών τους επιβεβαιώνει μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση, η οποία προωθεί τα «λουκέτα» στους μικροεμπόρους, από τους οποίους ζητεί να μπουν κάτω από μια «ομπρέλα» πολυεθνικών εταιριών, ακόμα και ως υπάλληλοι.

Αυτό το σχέδιο, φυσικά, δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι αναγνώστες της «δημοκρατίας», άλλωστε, θα θυμούνται πολύ καλά ότι αποτελεί κύριο κορμό του σχεδίου της επιτροπής Πισσαρίδη, το οποίο υπεβλήθη ως «συνοδευτική» έκθεση μαζί με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πλέον, φαίνεται πως αποτελεί και σχέδιο της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία υιοθετεί πλήρως αυτή την καταστροφική πρόταση. Φάνηκε πως η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα ότι στην ουσία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) πρέπει να ξεπουληθούν ή να συγχωνευθούν και να μην υπάρχουν επιχειρήσεις με έναν, δύο ή τρεις εργαζομένους, μάλλον αποτελεί την επίσημη κυβερνητική γραμμή, αφού στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος κάλυψε πλήρως τον υπουργό Ανάπτυξης.

Άλλωστε, εδώ και καιρό, η κυβέρνηση εμπαίζει τους μικρομεσαίους, που αποτελούν σχεδόν το 98% του ελληνικού επιχειρείν, καθώς δεν έχει πιέσει καν τις τράπεζες για να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης. Μάλιστα, στις αρχές του καλοκαιριού, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών διαμήνυε ότι το 80% των αιτήσεων για τη χορήγηση δανείου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορρίπτονται από τις τράπεζες. Τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί «μαρτυρούσαν» ότι από τα 810.000 ΑΦΜ, θετικό τραπεζικό προφίλ διαθέτουν μόνον οι 25.000 επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι οι περισσότερες μικρομεσαίες δεν θα έχουν καν πρόσβαση ούτε στα δάνεια που θα χορηγηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μπαράζ «λουκέτων»

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μπαράζ «λουκέτων» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως εκτιμούν οι παραγωγικοί φορείς, ενώ ακόμα και εκείνες που θα μπορούν να περάσουν από τα αυστηρά κριτήρια των τραπεζών, θα τους προταθεί η χορήγηση δανείου με «τσουχτερό» επιτόκιο, αφού δεν διαθέτουν τις τεράστιες εγγυήσεις που ζητούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να θεωρούνται ως δάνεια υψηλού ρίσκου. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, που χαρακτήρισε λίγο πολύ τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ως εκτός πραγματικότητας.

Το θέμα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ τέθηκε και στη χθεσινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι μίλησαν ακόμα και για «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, από τη στιγμή που αποκλείονται από την τραπεζική χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This