Κρύο… ανέκδοτο η «ενισχυμένη» επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης!

Παρά τις παρεμβάσεις του Μαξίμου, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι

Must Read

Διπλάσια επιδότηση στην έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος, διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, αλλά και πολλά ερωτήματα για τους καταναλωτές του φυσικού αερίου ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την ανάσχεση της ακρίβειας στην ενέργεια που απειλεί τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η επιδότηση στο ρεύμα θα ισχύσει για όλα τα νοικοκυριά, ενώ υπολογίζεται ότι θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης πάνω από 1.000.000 φορολογούμενοι. Το «πακέτο» των επιδοτήσεων αναμένεται να αγγίξει τα 500.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 326.000.000 ευρώ είναι το κονδύλι για την επιδότηση στο ρεύμα και 168.000.000 ευρώ θα δοθούν για το επίδομα θέρμανσης.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Στο ρεύμα αυξάνεται η κρατική επιδότηση για τις οικιακές καταναλώσεις από το αρχικό ποσό των 30 ευρώ (ανά μεγαβατώρα) στα 60 ευρώ τον μήνα, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 326.000.000 ευρώ, έναντι 150.000.000 ευρώ των αρχικών ανακοινώσεων. Η μείωση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους θα ανέλθει από τα 9 ευρώ του Σεπτεμβρίου στα 18 ευρώ. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα έχουν στήριξη 80 ευρώ στην κιλοβατώρα, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 24 ευρώ τον μήνα, με στόχο να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς.

Συνολικά, η αύξηση δεν θα υπερβεί τα 2-3 ευρώ τον μήνα σε κάθε λογαριασμό, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, και το ύψος της ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί ύστερα από 1-2 μήνες, εφόσον απαιτηθεί. Επικουρικά, η ΔΕΗ, αυξάνει την έκπτωση πέραν του ισχύοντος 30%, προκειμένου να καλύψει καταναλώσεις μεταξύ 300-600 κιλοβατωρών τον μήνα.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθεί μια έκπτωση τουλάχιστον 15%, ενώ θα υπάρξει συνεργασία ώστε και οι υπόλοιποι πάροχοι να μπορούν να πάρουν φυσικό αέριο με έκπτωση και αυτή να περάσει στους τελικούς καταναλωτές.

Ωστόσο, αν και η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί κατά 100%, η έκπτωση του 15% της ΔΕΠΑ, όπως είναι προφανές, δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις, ενώ επαφίεται στους ιδιώτες παρόχους όποια ανακοίνωση εκπτώσεων για το φυσικό αέριο.

Επίδομα θέρμανσης

Σημαντικές αλλαγές στο φετινό επίδομα θέρμανσης φέρνει και η αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, που φέτος θα ξεκινήσει η διάθεσή του στα 1,10 – 1,15 ευρώ στις αστικές περιοχές και πάνω από το 1,20 ευρώ/λίτρο στην ηπειρωτική Ελλάδα, από 0,80 ευρώ πέρυσι.

Το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται κατά 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο, κατά 59% για νοικοκυριά με δύο τέκνα και κατά 68% για τους τριτέκνους.

Διευρύνονται περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια

Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750 μ. X 750 μ.), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι, σε κάθε περιοχή, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15,5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες).

Ο υπολογισμός του ποσού που καταβάλλεται ως επίδομα θέρμανσης είναι εξατομικευμένος, αφού εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους. Η πρώτη αφορά την περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον ταχυδρομικό κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση, ενώ η δεύτερη αφορά τον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 20%, από 10% που ίσχυε την περσινή χρονιά.

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ, από 220 ευρώ πέρυσι, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία. Το ελάχιστο επίδομα θέρμανσης αυξάνεται από τα 80 ευρώ στα 100 ευρώ και το «ταβάνι» μπαίνει στα 750 ευρώ, από τα 650 ευρώ πέρυσι.

Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια στο κέντρο της Αθήνας θα λάβει φέτος επίδομα 181 ευρώ, από 114 ευρώ πέρυσι (67 ευρώ περισσότερα). Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οικογένεια με δύο παιδιά θα λάβει 299 ευρώ φέτος από 188 πέρυσι, στην Κοζάνη 469 ευρώ από 295 ευρώ πέρυσι και στη Φλώρινα μια τετραμελής οικογένεια θα επιδοτηθεί με 496 ευρώ.

Τα νέα κριτήρια για το επίδομα

Την ίδια ώρα, διευρύνονται σημαντικά τόσο τα περιουσιακά όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ (από 12.000 ευρώ).
  • Οικογένεια με δύο παιδιά έως 26.000 ευρώ (από 24.000 ευρώ).
  • Οικογένεια με τρία παιδιά και εισόδημα έως 29.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ).

Επίσης, αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ το περιουσιακό όριο:

  • Άγαμος με περιουσία στα 180.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ).
  • Έγγαμος στα 300.000 ευρώ (από 250.000 ευρώ).

Με το κύμα των ανατιμήσεων να «χτυπά» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των οικογενειών που ανήκουν στη μεσαία τάξη, αυτή η αύξηση του επιδόματος δεν θα μπορέσει να καλύψει τις αυξήσεις στις τιμές που προκαλεί η ακρίβεια.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στην Αττική για να βάλει 500 λίτρα πετρέλαιο θα πρέπει να δαπανήσει 550 ευρώ και θα λάβει επίδομα 136,8 ευρώ, δηλαδή θα ξοδέψει «καθαρά» 413,2 ευρώ. Όμως, πέρυσι, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στα 0,82 ευρώ/λίτρο, για την ίδια ποσότητα ξόδεψε 410 ευρώ και έλαβε επίδομα 100,3 ευρώ, δηλαδή η θέρμανση του κόστισε 309,7 ευρώ.

Μια τετραμελής οικογένεια στον Χολαργό θα πάρει φέτος επίδομα 226,8 ευρώ, δηλαδή 84,2 ευρώ περισσότερα από πέρυσι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 110,7 ευρώ, στα 298,2 ευρώ, ενώ στην Καστοριά η οικογένεια θα λάβει 378 ευρώ ή 55,4 ευρώ περισσότερα από πέρυσι.

Αντίστοιχα, μια τετραμελής οικογένεια στην Άρτα πέρυσι έλαβε επιδότηση 161,5 ευρώ και φέτος δικαιούται 183,6 ευρώ, άρα μόλις 22,1 ευρώ περισσότερα (βλ. πίνακα 1).

Το επίδομα αφορά την κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και πέλετ (για περιοχές με λιγότερους από 2.500 κατοίκους). Στο επίδομα θέρμανσης αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης – diesel), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1.800.000 νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1.450.000 νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Ανώτατο επίδομα… στα χαρτιά

Από την επεξεργασία των συντελεστών με τους οποίους θα υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης προκύπτει ότι, για να λάβει μια οικογένεια το ανώτατο ποσό, θα πρέπει να διαμένει στο Βελούχι Ευρυτανίας ή στη Βίγλα Πρεσπών, και μάλιστα να είναι… πολύτεκνη!

Συγκεκριμένα, μια οικογένεια χωρίς παιδιά στο Βελούχι Ευρυτανίας θα πάρει επίδομα 486 ευρώ, όταν πέρυσι είχε λάβει 427,7 ευρώ. Για να φτάσει στην ανώτατη επιδότηση των 750 ευρώ θα πρέπει να έχει σχεδόν… 6 παιδιά. Το Βελούχι διαθέτει συντελεστή 1,62, που θα πρέπει πολλαπλασιαστεί με τη βάση υπολογισμού των 300 ευρώ και στη συνέχεια να προσαυξηθεί κατά 20% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές όπου ακόμα και πολυμελείς οικογένειες θα λάβουν το ελάχιστο επίδομα, καθώς τα ποσά που δικαιούνται είναι χαμηλότερα από το κατώτατο πλαφόν που προβλέπει ο νόμος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι περιοχές όπως το Ηράκλειο Κρήτης και η Ρόδος, καθώς τόσο οι άγαμοι όσο και οι οικογένειες με δύο παιδιά θα λάβουν το ελάχιστο επίδομα των 100 €.

Πέρα από το Βελούχι Ευρυτανίας, την πρώτη πεντάδα με τους υψηλότερους συντελεστές, που συνεπάγεται και το περισσότερο κρύο σε όλη τη χώρα, έχουν: η Βίγλα Φλώρινας, η Αγία Παρασκευή Κοζάνης, το Κάτω Βέρμιο Ημαθίας και το Δασικό Χωριό Ξάνθης.

Να σημειωθεί πως το Κάτω Νευροκόπι, μια περιοχή που θεωρείται παραδοσιακά ότι παρουσιάζει «πολικές» θερμοκρασίες, βρίσκεται στην… 951η θέση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με συντελεστή 1,08, που σημαίνει ότι ένας άγαμος θα λάβει επίδομα 324 ευρώ, από 285,1 ευρώ πέρυσι, και μια τετραμελής οικογένεια θα δει στον λογαριασμό της 388,8 ευρώ, έναντι 342,1 ευρώ την περσινή περίοδο (βλ. πίνακα 2).

Η διαδικασία της αίτησης

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να εκδοθούν οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, προκειμένου να καθοριστούν όλοι οι όροι των επιδοτήσεων τόσο στο ρεύμα και το φυσικό αέριο όσο και στο φετινό επίδομα θέρμανσης, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω της νέας διαδικτυακής πύλης myaade.gov.gr, για να ενταχθούν στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος, υποχρέου φορολογικής δήλωσης,
    το ονοματεπώνυμό του
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης (κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότηση ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης)
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This