Το κύμα ακρίβειας αλλάζει την καταναλωτική συμπεριφορά!

Οι πολίτες επιδίδονται στο κυνήγι των προσφορών. 6,24% πάνω τα αμνοερίφια, 13,31% τα νωπά φρούτα

Must Read

Συναγερμός έχει σημάνει από τις νέες εκτιμήσεις φορέων της αγοράς για τη διάρκεια του κύματος ακρίβειας που πλήττει τη χώρα. Εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ μάλιστα, που γνωρίζουν όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, εκτιμούν ότι η επίδραση των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στο κόστος μεταφοράς θα κρατήσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022.

Ο φόβος για συνέχιση της ακρίβειας φαίνεται πως έχει αλλάξει ήδη τη συμπεριφορά των καταναλωτών, αφού ανησυχούν ότι οι τιμές θα φτάσουν στα ύψη, ενώ οι μισθοί θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Οι καταναλωτές ψάχνουν πιο φθηνά προϊόντα και φαίνεται πως αποφεύγουν τα αγαθά που έχουν ανατιμηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ματαιώνουν τις αγορές υψηλού κόστους, ειδικά εάν αυτές δεν αφορούν την ικανοποίηση πολύ επιτακτικών αναγκών.

Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο οι καταναλωτές να αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων που έχουν μακρά ημερομηνία λήξεως, προκειμένου να τα «στοκάρουν», φοβούμενοι ότι η τιμή τους θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Αυξήσεις

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η μεγαλύτερη αύξηση τιμών καταγράφεται στα νωπά φρούτα, κατά 13,31%, και στο αρνί και το κατσίκι (κατά 6,24%). Όσον αφορά τις τιμές των φρούτων, αυτές είναι αυξημένες λόγω των καιρικών συνθηκών του φετινού καλοκαιριού, ενώ οι τιμές του αρνιού παραμένουν αυξημένες.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, αν και έχουν απορροφήσει ένα μέρος των ανατιμήσεων, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις, μετακυλίοντας το κόστος στους καταναλωτές. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς βρίσκεται στην 6η θέση με τον μεγαλύτερο ΦΠΑ στην Ευρώπη.

Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι πολλές χώρες και ιδιαίτερα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν έναν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ., ψωμί, γαλακτοκομικά κ.λπ.), ο οποίος κατά κανόνα κυμαίνεται στο ύψος του 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This