Ωρολογιακή βόμβα της Eurostat στην οικονομία μας!

Στο χρέος και οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τα σχέδια «Ηρακλής»!

Must Read

«Νάρκη» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας τοποθετεί το αιφνιδιαστικό αίτημα της Eurostat να εγγραφούν στο ελληνικό χρέος οι εγγυήσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, που έχει δώσει το Δημόσιο για τα σχέδια «Ηρακλής 1 και 2», που έχουν ως στόχο τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του 2022.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προχώρησε στον έλεγχο της πρώτης ολοκληρωμένης τιτλοποίησης δανείων, στο «project Cairo» της Eurobank ύψους 7,5 δισ. ευρώ, για την οποία το κράτος παρείχε εγγυήσεις 2,4 δισ. ευρώ.

Η Eurostat θεωρεί πως δεν ήταν επαρκής η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη συναλλαγή, αλλά και οι ανακτήσεις δανείων υστερούν σε σχέση με το business plan. Γι’ αυτό και ζητούν όλες οι εγγυήσεις των σχεδίων «Ηρακλής» να περάσουν στο ελληνικό χρέος.

Με βάση αυτό το αίτημα, μέσα σε μια μέρα το χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί κατά επιπλέον 13% του ΑΕΠ και από τα 354 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, θα αυξηθεί στα 377 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από το 207% του ΑΕΠ που βρισκόταν στις αρχές του καλοκαιριού!

Με αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέο κύκλο ισχυρής λιτότητας, αφού θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του τεράστιου χρέους τους, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ασφυκτικούς στόχους από τους δανειστές της.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως οι απαιτήσεις της Eurostat δεν πρόκειται να ευοδωθούν, από τη στιγμή που το σχέδιο «Ηρακλής» έχει λάβει την έγκριση τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGComp) όσο και του Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, SSM.

Μάλιστα, τονίζουν πως στην εσωτερική διαβούλευση που υπήρξε εντός της Κομισιόν συμμετείχε και η ίδια η Eurostat, η οποία δεν είχε προβάλει ενστάσεις για το ελληνικό σχέδιο.

Τις διαπραγματεύσεις είχε χειριστεί ο τέως υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος απομακρύνθηκε ξαφνικά από το κυβερνητικό σχήμα κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό, αφού καταργήθηκε το χαρτοφυλάκιό του και πριν από λίγους μήνες πέρασε στα χέρια του Χρήστου Σταϊκούρα.

Τότε μάλιστα, υπήρχε η αίσθηση ότι το σχέδιο «Ηρακλής» δεν θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος και δεν υπήρχε κίνδυνος κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων.

Όπως προβλέπει η δομή του σχεδίου «Ηρακλής», σε περίπτωση που η τιτλοποίηση μιας τράπεζας καταπέσει μελλοντικά, το Δημόσιο να μπορούσε να επιβαρυνθεί μέρος των εγγυήσεων, ωστόσο αυτό δεν μπορούσε να συμβεί στο σύνολό τους και κατ΄ επέκταση η εγγραφή και των 23 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρέος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This