Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι σήμερα η καταβολή του

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται για να βγει το ποσό αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους

Must Read

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις προκειμένου να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι, σε περίπτωση μη καταβολής, οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, και οι επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους, και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του Αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος για την οποία υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Παράδειγμα: Εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ μικτό μισθό, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας, θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε διάστημα από την 1η Μαΐου και έπειτα έλαβαν ήδη την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Εργασίας το ποσοστό του δώρου που αναλογεί στις μέρες αυτές έως την 30ή Νοεμβρίου. Για το διάστημα 1-30 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει εντός του Ιανουαρίου άλλη μία καταβολή από το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, θα πρέπει και σε αυτούς έως σήμερα οι εργοδότες- επιχειρήσεις να καταβάλουν το μέρος του δώρου που αναλογεί στις ημέρες κατά τις οποίες εργάστηκαν κανονικά.

Διαβάστε ακόμα:

Δώρο Χριστουγέννων: Έφτασε η ώρα – Όσα πρέπει να ξέρετε

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This