Αυτές είναι οι νέες επιδοτήσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο για τον Ιανουάριο

Όλες οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για τις επιδοτήσεις κύριων κατοικιών και επιχειρήσεων

Must Read

Παρεμβάσεις συνολικού ύψους 395 εκατομμυρίων ευρώ για τον μήνα Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε συνέχεια της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη των πολιτών κόντρα τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Οι πόροι προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και αφορούν επιδοτήσεις όλων των κύριων κατοικιών και επιχειρήσεων, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

«Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα επανακαθορίσουμε τις τιμές επιδότησης», είπε ο κ.Σκρέκας, ο οποίος τόνισε πως η μέση μηνιαία ενίσχυση στο ηλεκτρικό ρεύμα για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέρχεται στα 42 ευρώ, ενώ για νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο ΚΟΤ, η μέση μηνιαία επιδότηση θα είναι 54 ευρώ.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια, η ενίσχυση για όλη τη μηναία κατανάλωση θα ανέρχεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, η επιδότηση ορίστηκε στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ για τους μη οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Αναλυτικά τι θα ισχύει για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο:

Ηλεκτρική ενέργεια

  • Επιδοτούνται όλες οι παροχές κύριας κατοικίας (όπως δηλώνονται στο Ε1), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού, η παρόχου. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή για να δίνεται κίνητρο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες επιδοτείται το 80% της αύξησης. Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 κιλοβατώρες, επιδοτείται το 60% της αύξησης με120 ευρώ τη μεγαβατώρα. Άρα η μέσα μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται για ένα μέσο νοικοκυριό στα 42 ευρώ.

  • Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο), επιδοτείται το 90% των αυξήσεων , με την μέση μηνιαία επιδότηση να ανέρχεται στα 54 ευρώ.
  • Τα μη οικιακά τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπών χρήσεων), επιδοτούνται οριζόντια, ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης, στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηναία κατανάλωση στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Από Φεβρουάριο και έπειτα εξετάζεται η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά κλάδο.

Φυσικό αέριο

  • Επιδότηση στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης σε οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ή μεγέθους κατοικίας, ή παρόχου.
  • Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα από τη ΔΕΠΑ για όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Θα ζητηθεί αντίστοιχη έκπτωση και από τους υπόλοιπους παρόχους. Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.
  • Σε μη οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά τιμολόγια, επεκτείνεται η επιδότηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου ή αριθμού εργαζομένων. Η επιδότηση για τον Ιανουάριο 2022 ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This