Ηλεκτρικά Ι.Χ. μέχρι το 2030: Ακόμη μία… ουτοπική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Πέραν της απλησίαστης τιμής για την πλειονότητα των Ελλήνων, μέγα θέμα είναι και η έλλειψη φορτιστών, ειδικά στις πολυκατοικίες σε μεγάλα αστικά κέντρα

Συντάκτης: Newsroom

Τον Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από το 2030 κιόλας, κι όχι από το 2035, όπως είναι το σχέδιο της Ε.Ε., θα απαγορεύεται η πώληση νέων Ι.Χ. με κινητήρες εσωτερικής καύσης!

*Από τον Β. Γαλούπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπορεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος να αναγνωρίζει ότι ακόμα και το 2050, που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σχεδιάζεται να αποτελούν το 60% των νέων πωλήσεων, τα οχήματα στους δρόμους στην πλειονότητά τους θα παραμένουν βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα, λόγω της αναγκαστικά αργής αλλαγής του στόλου, αλλά ο πρωθυπουργός έτρεξε να εξαγγείλει σχέδια που… ελάχιστη επαφή έχουν με την πραγματικότητα.

Το βασικό πρόβλημα, ακόμα κι αν εξαιρέσει κανείς αυτό της τσουχτερής τιμής, είναι ένα: Πού θα φορτίζουν όλα αυτά τα αυτοκίνητα;

Σε ολόκληρο τον κόσμο 6.000.000 άνθρωποι αγόρασαν το 2021 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δηλαδή μόλις το 8% των συνολικών πωλήσεων αυτοκινήτων. Για να πετύχουν τον στόχο των κυβερνήσεων, αυτός ο αριθμός πρέπει να εκτοξευτεί στο 66% το 2030 και στο 100% το 2050. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των δημόσιων φορτιστών είναι μόνο 1.300.000.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας, μέχρι το 2030 θα χρειαστούν παγκοσμίως 40.000.000 δημόσια σημεία φόρτισης, που απαιτούν επενδύσεις 90 δισ. δολαρίων κατ’ έτος(!) ως το 2030. Το Ινστιτούτο BloombergNEF υπολογίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος μηδενικών ρύπων ως το 2050, η επένδυση που θα χρειαστεί για τα δίκτυα φόρτισης φτάνει, αθροιστικά, τα 1,6 τρισ. δολάρια!

Ένας δημόσιος φορτιστής για κάθε 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Κομισιόν θεωρεί ότι για κάθε 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρειάζεται ένας δημόσιος φορτιστής. Όμως, αυτό είναι μόνο στη θεωρία. Στην πράξη, μια έρευνα της Volkswagen σε σημεία φόρτισης στην Κίνα βρήκε πάμπολλους φορτιστές εκτός λειτουργίας ή ακούσια μπλοκαρισμένους από παρκαρισμένα συμβατικά αυτοκίνητα. Από 1.000.000 σημεία δημόσιας φόρτισης, μόνο το 30%-40% ήταν διαθέσιμο οποιαδήποτε στιγμή.

Από την πλευρά των οδηγών υπάρχουν άλλα πρακτικά προβλήματα. Η AlixPartners, εταιρία παγκόσμιων χρηματοοικονομικών και συμβούλων, πραγματοποίησε πρόσφατα έρευνα στις επτά χώρες με το 85% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εξετάζοντας τους πέντε κορυφαίους ανασταλτικούς παράγοντες των υποψήφιων αγοραστών. Η υψηλή τιμή ήταν μόλις ο τρίτος από τους βασικούς πέντε αποτρεπτικούς λόγους. Όλοι οι άλλοι λόγοι σχετίζονταν με τη φόρτιση:

  • Το άγχος της αυτονομίας.
  • Η έλλειψη αρκετών σημείων φόρτισης.
  • Ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να φορτίζουν το αυτοκίνητο στο σπίτι τους.
  • Ο χρόνος που απαιτείται για τη φόρτιση.

Σύμφωνα με τους «New York Times», ακόμα και το 2035 μόλις το 13% των οχημάτων στους δρόμους θα είναι ηλεκτρικά.

Ένα πλεονέκτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εκτός των σημαντικών περιβαλλοντικών οφελών, είναι ότι μπορεί κάποιος να τα φορτίσει στο σπίτι ή στη δουλειά του, αν υποθέσουμε ότι οι εργοδότες παρέχουν πάρκινγκ και έχουν τοποθετήσει φορτιστές. Στην Αμερική, για παράδειγμα, το 70% των σπιτιών διαθέτει πάρκινγκ, όπου μπορεί να τοποθετηθεί φορτιστής. Αν, όμως, στόχος είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να εξαπλωθούν παγκοσμίως και στα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα των πυκνοκατοικημένων αστικών κέντρων, τότε οι όροι αλλάζουν.

Ο πρωθυπουργός κάνει… ηλεκτρικά όνειρα, την ώρα που η χώρα µας διαθέτει μόλις 0,2 σημεία φόρτισης ανά 100 χλμ. δρόμου

Στην Ελλάδα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού μένει σε απλά διαμερίσματα πολυκατοικιών, στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, δίχως ιδιόκτητη θέση πάρκινγκ, η απαγόρευση πώλησης μη ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε λίγα χρόνια ακούγεται μη ρεαλιστική και ανεφάρμοστη, συνολικά. Όταν στις πυκνοκατοικημένες περιοχές γίνεται… μάχη για μια θέση πάρκινγκ στον δρόμο, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβαίνει όταν στην ήδη δύσκολη εξίσωση προστεθεί και ο καθημερινός αγώνας εξεύρεσης δημόσιων φορτιστών.

Οι δημόσιοι φορτιστές είναι τριών ειδών:

  1. Οι φορτιστές πεζοδρομίων με παροχή αυτονομίας 16 έως 32 χλμ. ανά ώρα φόρτισης και κόστος τοποθέτησης 1.700 – 8.000 ευρώ.
  2. Οι φορτιστές προορισμού, σε εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, μεγάλα πάρκινγκ, εστιατόρια κ.λπ., με παρόμοια παροχή αυτονομίας και κόστος τοποθέτησης.
  3. Η ταχεία φόρτιση, με 100-130 χλμ. για κάθε 20 λεπτά φόρτισης, σε λεωφόρους πόλεων και εθνικό οδικό δίκτυο.

Η υποδομή της χώρας μας, πάντως, δεν συμβαδίζει με αυτά τα σχέδια. Η Ελλάδα είναι τελευταία σε ολόκληρη την Ε.Ε., μαζί με τη Λιθουανία. Για να υπάρξει σύγκριση, η Ολλανδία, χώρα με έκταση περίπου τρεις φορές μικρότερη από της Ελλάδας, διαθέτει ήδη 47,5 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά 100 χλμ. δρόμου. Η Ελλάδα, μόλις 0,2 ανά 100 χλμ. δρόμου.

Το μεγάλο ρίσκο της επένδυσης για τον ιδιωτικό τομέα

Ο ιδιωτικός τομέας, βλέποντας την ευκαιρία, επενδύει στην υποδομή. Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW, η Ford, η VW, η Hyundai και η Daimler, αλλά και οι μεγάλες πετρελαϊκές και ενεργειακές εταιρίες, όπως η Shell, η BP και η Total, τοποθετούν φορτιστές σε πρατήρια καυσίμων και αγοράζουν εταιρίες φόρτισης. Εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας πουλάνε φορτιστές για τις κατοικίες.

Το ζήτημα είναι αν οι εταιρίες έχουν τη διάθεση να ξοδέψουν τα απαιτούμενα χρήματα, αφού υπάρχει ρίσκο τα κέρδη τους να είναι δυσανάλογα της επένδυσης που απαιτείται, αφού αρχικά τουλάχιστον τα δίκτυα φόρτισης δεν θα χρησιμοποιούνται ευρέως.

Ετσι το βάρος πέφτει ουσιαστικά στα κράτη. Η γερμανική κυβέρνηση, η πλέον ωφελημένη στην Ε.Ε., μαζί με τη Γαλλία λόγω της ισχυρής αυτοκινητοβιομηχανίας τους, συμφώνησε να δαπανήσει 5,5 δισ. ευρώ έως το 2024 για τη χρηματοδότηση νέων σημείων φόρτισης, ενώ η Κομισιόν θέλει να εγκατασταθούν 1.000.000 σημεία στην Ε.Ε. έως το 2025.

Σύμφωνα, όμως, με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι δεδομένο το ζήτημα ανισότητας, και οι φορτιστές θα συγκεντρωθούν, τελικά, στο πλουσιότερο μισό της Ευρώπης. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτου: «Αν οι κάτοικοι της Ελλάδας ή της Λιθουανίας πρέπει να ταξιδεύουν 200 χλμ. μέχρι να βρουν φορτιστή, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα θέλουν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Η ιδιοκτησία ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου μετατρέπεται πλέον σε πολιτικό ζήτημα. Οι μη προνομιούχοι που δεν θα μπορούν να φορτίζουν στο σπίτι τους, θα αναγκάζονται να αγοράζουν αυτοκίνητα που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν όπως και όσο θα θέλουν, ενώ στους ελληνικούς δρόμους θα γίνονται… μάχες για έναν φορτιστή!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προαναγγελία «βόμβα» Χατζηδάκη: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Ένα νέο νομοσχέδιο που επικεντρώνεται στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε...

Αντίστροφη μέτρηση για τη μεταβίβαση ακινήτου μέσω gov.gr σε μία μόλις ημέρα!

Πότε θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για τους πολίτες και ποια αναμένεται να είναι η διαδικασία

Τέρμα οι «κρυφοί» τζίροι: Αρχίζει το «φακέλωμα» των POS ενόψει της διασύνδεσης με τις ταμειακές

Ποια είναι τα δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα

Χειμώνας ακρίβειας και παγωνιάς!

Η τιμή της βενζίνης «κολλημένη» πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης θα αρχίσει να διατίθεται σε τιμή… αμόλυβδης, ενώ καταγράφονται τεράστιες ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά, που αγγίζουν ακόμα και το 100%!

Είδος πολυτελείας το ελαιόλαδο: Ανατιμήσεις έως και 50% σε ένα χρόνο!

Στη χώρα μας το πιο ακριβό λάδι της Ευρώπης

Αυξήσεις-σοκ στα προϊόντα μαναβικής: Ανατιμήσεις άνω του 100%!

Για αισχροκέρδεια μιλούν οι καταναλωτές

«Φωτιά» τα τιμολόγια της ΔΕΗ: Αυτές είναι οι τιμές των παρόχων

Παραμένουν στα ύψη οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, με τα ελληνικά νοικοκυριά να παλεύουν να τους πληρώσουν για να μην τους κοπεί το ηλεκτρικό.Το...

Εφιάλτης για τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης: Ασάφειες και αερολογίες από την κυβέρνηση

Η... ανάλυση του υπουργείο Οικονομικών για τους λόγους που δεν θα επαναφέρει φέτος την επιδότηση απευθείας στην αντλία

«Kατατροπώνει» την αισχροκέρδεια ο Σκρέκας με… ταμπέλες στα ράφια των σούπερ μαρκετ

Mέτρα-κοροϊδία ανακοίνωσε ο υπουργός ανάπτυξης την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να φρενάρει την ακρίβεια

Απάτη με τις τριετίες: Δεν ξεπαγώνουν τον Γενάρη του 2024, αλλά το 2027!

Αυτό είναι το επίμαχο άρθρο: Βασική προϋπόθεση το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί σημαντικά - Η τροπολογία Γεωργιάδη, που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί αύριο ή την Παρασκευή, δεν αλλάζει τελικά τίποτα

Πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,5€ και χωρίς επιδότηση!

Τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά θα ξεπαγιάσουν!

«Ψαλιδισμένο» το επίδομα προσωπικής διαφοράς!

Εκτιμάται ότι αφορά 750.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν στα τέλη Δεκεμβρίου 100 ή 150 ή 200 ευρώ

Moody’s και Fitch αναβάθμισαν τις ελληνικές τράπεζες

Στην αναβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, μετά την άνοδο κατά δύο βαθμίδες του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου την Παρασκευή....

Οι τιμές στα ελληνικά σούπερ μάρκετ σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά – Αποκαλυπτική έρευνα

Χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία είναι στην Ελλάδα οι τιμές ενός βασικού καλαθιού σούπερ μάρκετ ενός νοικοκυριού....

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λάκης Γαβαλάς για Στέφανο Κασσελάκη: «Σε ένα θεματικό πάρτυ φορούσε κόκκινο φόρεμα και γόβες και ήταν εξαιρετικός»

Ο Λάκης Γαβαλάς έκανε κάποιες δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής «Breakfast@Star» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις καλοκαιρινές του διακοπές, στη συμμετοχή του στη σειρά...

Αδερφός Στέφανου Κασσελάκη: «Όταν μου είπε ότι είναι με τον Τάιλερ του είπα ότι τον αγαπώ με όποιον κι αν είναι»

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Στέλιο, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στην Ελλάδα για να τον στηρίξει στον αγώνα του...

Δημοσκόπηση: Ποιον προτιμάτε για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον δεύτερο γύρο, αναμετράται ο Στέφανος Κασσελάκης με την Έφη Αχτσιόγλου.Εσείς ποιον προτιμάτε...

Για ποτάρες βγήκαν Στέφανος, Τάιλερ και η τρανς Αλίκη Βασιλούδη: Θα κάνουν μαζί εκπομπή

Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο σύζυγός του Τάιλερ Μακμπέθ, βγήκαν για ποτό μαζί με τη γνωστή τρανς Αλίκη Βασιλούδη όπως είδαμε σε σχετικό βίντεο...

Ο πολίτης που αρνήθηκε τη νέα ταυτότητα και δικαιώθηκε

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα διαδηλώνοντας κατά των νέων ταυτοτήτων, την κάρτα του πολίτη, όπως θα λέγεται.Από τον Βαγγέλη ΚαράληΜε αφορμή...

«Πονάω» – Ανατριχίλα από τις καταθέσεις στη δίκη του προπονητή taekwondo που κατηγορείται για εκμετάλλευση ανήλικων αθλητών του

Ανατριχίλα προκάλεσαν όσα ακούστηκαν χθες στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου, στο εδώλιο του οποίου κάθισε ο 47χρονος προπονητής taekwondo που κατηγορείται ότι...

O Θέμης Κανέλλος έβγαλε στη φόρα τα μηνύματα που δέχεται: «Eίσαι η φαντασίωση για τους περισσότερους άντρες»

O Θέμης Κανέλλος ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram κάποια screenshots από μηνύματα που λαμβάνει από άνδρες, τα οποία τον αποθεώνουν γράφοντάς του...

Έκπληκτος ο Στράτος Τζώρτζογλου με τις δηλώσεις της Βάνας Μπάρμπα: «Δεν ξέρω, θα την ρωτήσω κιόλας τι εννοούσε»

Σε πρόσφατη συνέντευξη της η Βάνα Μπάρμπα αναφέρθηκε στην συνεργασία που είχε στο παρελθόν με τον κουμπάρο της και συνάδελφό της Στράτο Τζώρτζογλου, αποκαλύπτοντας...
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ