Χρήστος Σταϊκούρας: «Το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις»

«Ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ»

Must Read

Αναφορά στους φόρους, στους μισθούς και στις ανατιμήσεις έκανε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις». Μάλιστα, υποστήριξε ότι αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία.

Ωστόσο, ο υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος καθώς η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη.

Στήριξη των πολιτών

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ, δηλαδή το τέταρτο υψηλότερο πακέτο σε παγκόσμια κλίμακα, με σκοπό την στήριξη των πολιτών. «Όμως αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλείται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το 2ο με 3ο υψηλότερο στην Ευρώπη» είπε.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς ξεκαθαρίζοντας πως «η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα». Επεσήμανε δε, πως περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού. «Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους» υποστήριξε.

Μέτρα ανάπτυξης και όχι λιτότητας

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εξήγησε πως οι μειώσεις φόρων που έχουν γίνει, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, κάνοντας σαφές πως ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο σε 8 δόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις.

«Ακόμη ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία διετία. Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον φόρο ακίνητης περιουσίας, επεσήμανε ότι επιδιώκουν να ενσωματώσουν τον συμπληρωματικό φόρο μέσα στον φόρο ακίνητης περιουσίας ενώ ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 38 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This