23/5/2022

Οι «λύκοι» της Σοφοκλέους, το «αμαρτωλό» 1999 και η… στημένη ανακρίτρια

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η απάτη της Folli Follie μπορεί να ξεπερνά τέσσερις φορές σε ζημιά το σκάνδαλο Κοσκωτά, όμως το big deal με τις 23 μετοχές «φούσκα» του Χρηματιστηρίου παραμένει ένα κραυγαλέο έγκλημα χωρίς ενόχους

Άρχισε την περασμένη Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο-μαμούθ της Folli Follie, για το οποίο οι κατηγορούμενοι φέρεται ότι έχουν προκαλέσει ζημία πάνω από 400.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές οικονομικό σκάνδαλο, που τάραξε τα νερά σε όλα τα οικονομικά επίπεδα και δημιούργησε σοβαρούς κλυδωνισμούς στην αγορά, με πρωταγωνιστές, κατά την κατηγορία, τον ιδρυτή της εταιρίας Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον γιο του Τζώρτζη, που κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι κατηγορούμενοι της Folli Follie είναι αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, οι πράξεις της οποίας, σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στην ογκώδη δικογραφία, προκάλεσαν ζημιά που υπολογίζεται -κατ’ εκτίμηση- σε περισσότερα από 400.000.000 ευρώ.

Καθυστέρηση των Αρχών

Το 2018 όλοι θυμόμαστε την αγωνία με την οποία ρωτούσαν κάθε μέρα επενδυτές αν θα παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο σκάνδαλο της Folli Follie. Ενώ ήδη είχε παρέμβει ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, η επιτροπή χρειάστηκε 21 ημέρες (έως τις 25 Μαΐου 2018) μέχρι να διατάξει την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας.

Οταν τελικά αποφάσισε να παρέμβει, η μετοχή είχε χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του τίτλου. Εν ολίγοις, όπως έλεγαν τότε παράγοντες της αγοράς, η καθυστέρηση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής δημιούργησε τον χώρο για να χαθούν λεφτά από πολλούς και να κερδηθούν από λίγους. Εχει υπολογιστεί ότι χάθηκαν σχεδόν… 1 δισ. ευρώ! Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην οικονομική ιστορία της χώρας, αφού το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε κοστίσει περί τα 100.000.000 ευρώ για τα δεδομένα της εποχής της δεκαετίας του ’80.

Το «αμαρτωλό» 1999 και η «στημένη» ανακρίτρια

Η δίκη της Folli Follie ανασύρει στις μνήμες των επενδυτών το σκάνδαλο με τις 23 μετοχές «φούσκα», που είχε ξεσπάσει μετά το «αμαρτωλό» 1999 και έφτασε στο ακροατήριο με καθυστέρηση… 13 ετών, μετά την άσκηση των πρώτων διώξεων από τον εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα.

Αιτία για τη βραδύτητα στάθηκε η διενέργεια της ανάκρισης από την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία εν συνεχεία κρίθηκε ένοχη ότι δωροδοκήθηκε, προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι διώξεις σε 42 κατηγορουμένους ασκήθηκαν τελικά από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση έπειτα από νέα έρευνα.

Η δικαστική έρευνα με τις μετοχές «φούσκα» του Χρηματιστηρίου άρχισε το 1999 και είχε καταλήξει το 2009 σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που παρέπεμπε 67 κατηγορουμένους. Στην πορεία με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42, οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013, ενώ πλέον έξι από αυτούς δεν είναι εν ζωή.

Η αποφυλάκιση της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρµπούλια

Πώς αρχίζει να ξετυλίγεται το νήμα

Η κοινή διαδρομή του πρώην ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιου Παπαδόπουλου επί ΠΑΣΟΚ και του επιχειρηματία Τρύφωνα Αποστολόπουλου έχει σημείο εκκίνησης την περίοδο 1999-2001 και τα όσα είχαν διαδραματισθεί στην κατασκευαστική εταιρία Σιγάλας, η οποία είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 23 μετοχές «φούσκα» που είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη.

Το καλοκαίρι του 1999 η μετοχή της Σιγάλας, που είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται στην παράλληλη αγορά, άρχιζε με κεφαλαιοποίηση 2,9 δισ. δραχμών, για να εκτοξευθεί λίγες εβδομάδες μετά με τα αλλεπάλληλα limit up στα 255 δισ. δραχμές. Τη διετία 1999-2001 ο όμιλος της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ βρισκόταν στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς ήταν σε διαπραγματεύσεις για την απορρόφηση εισηγμένων κατασκευαστικών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η Σιγάλας.

Στους βασικούς μετόχους της Σιγάλας εκείνη την περίοδο ήταν ο επιχειρηματίας Τρύφων Αποστολόπουλος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πως μέσω δύο offshore εταιριών χειραγωγούσε τη μετοχή της Σιγάλας, αποκομίζοντας υπεραξίες που ξεπερνούσαν τα 15 δισ. δραχμές. Τη σχετική έρευνα για τον Τρύφωνα Αποστολόπουλο, που είναι εκτός Ελλάδος, την είχε αναλάβει η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, με την οποία ο Τρ. Αποστολόπουλος είχε αποκτήσει φιλική σχέση.

Δίωξη για πλημμέλημα

Αυτό το οποίο είχε εξετάσει η Δικαιοσύνη είναι εάν η πρώην ανακρίτρια Μπουρμπούλια σωστά του είχε ασκήσει δίωξη μόνο για πλημμέλημα, και όχι για κακούργημα (δεν τον προφυλάκισε δηλαδή) την εποχή που εκείνη ερευνούσε τις δικογραφίες για τις 23 μετοχές «φούσκα».

Ο Ευγένιος Παπαδόπουλος εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εμφανίζεται να είναι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σιγάλας και φέρεται ότι αγόραζε μετοχές για λογαριασμό των δύο offshore εταιριών του Τρ. Αποστολόπουλου. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι είχε σχέση ή εκπροσωπούσε οποιαδήποτε offshore εταιρία.

Επίσης, ο Ευγένιος Παπαδόπουλος έχει διατελέσει -μεταξύ άλλων- πρόεδρος στο Δ.Σ της Νηματεμπορικής, της οποίας το καλοκαίρι του 1999 η χρηματιστηριακή αξία είχε φτάσει στα 11,3 δισ. δραχμές, από 900.000.000 δραχμές στις αρχές του ίδιου έτους, ενώ στη συνέχεια ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της.

Ακόμη 21 «ύποπτες» μετοχές με «τρελή» κεφαλαιοποίηση

Πλην της Σιγάλας και της Νηματεμπορικής, υπήρξαν άλλες 21 μετοχές που είχαν απασχολήσει εκείνη την περίοδο τη Δικαιοσύνη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν προκύψει δικαστικές εξελίξεις.

Ηταν οι εξής μετοχές: Αθηναϊκές Συμμετοχές, Αλκάρ, Ατέμκε, Βιοσώλ, Γενικές Αποθήκες, Δάριγκ, Δίας ΕΕΧ, Ελληνική Υφαντουργία, Εμπορικός Δεσμός, Εργάς, Ερμής, Εσκιμό, Θεσσαλική, Intersat, Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης, Μακεδονικά Κλωστήρια, Παρνασσός, Προοδευτική, Τεχνοδομή και Χαλυβδόφυλλα.

Ειδικότερα για τις Αθηναϊκές Συμμετοχές η κεφαλαιοποίηση το καλοκαίρι του 1999 είχε φθάσει τα 700 δισ. δραχμές, από 50 δισ. δραχμές που ήταν η χρηματιστηριακή της αξία στις αρχές του 1999.

Για την Αλκάρ η κεφαλαιοποίηση είχε ανέλθει στα 70 δισ. δραχμές, από 3 δισ. δραχμές στις αρχές του 1999. Η Ατέμκε εμφάνισε κατακόρυφη αύξηση της κεφαλαιοποίησης σε λίγους μήνες, από τα 3 δισ. δραχμές στα 50 δισ. δραχμές. Η Βιοσώλ είχε φθάσει τον Σεπτέμβριο του 1999 να έχει ανώτερη κεφαλαιοποίηση στα 90 δισ. δραχμές, αρχίζοντας από τα 7 δισ. δραχμές στις αρχές του έτους, οι Γενικές Αποθήκες είχαν ανώτερη κεφαλαιοποίηση 690 δισ. δραχμές το 1999 και κατώτερη στα 12 δισ. δραχμές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Βρέχει» εξώδικα για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, είναι γεγονός ότι ο...

Λίστα-φωτιά με «ύποπτες» καταθέσεις σε 76 χώρες!

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ στοιχεία για Ελληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους και «άγνωστα» μικρά κράτη

Μέγα σκάνδαλο! Κυβερνητική απόπειρα χειραγώγησης της ΡΑΕ

Πανικόβλητο το Μαξίμου, τρέμει να επιβάλει φόρο στις εταιρίες για το σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής

ΣΕΠΕ: Ο επικεφαλής είχε πατώσει στην αξιολόγηση

Σκιές και ερωτήματα πλανώνται πάνω από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους χειρισμούς του...

Ο… μαρτυριάρης Σκυλακάκης

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εξέθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενώπιον του...

Με «καμπάνα» απειλείται η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών

Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα αποφάσισε να στείλει η Κομισιόν, λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων...

Χρήστος Σταϊκούρας: «Στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη»

Αναφορά στην ακρίβεια, στην ενέργεια και στα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και...

Νέα σκληρή εποπτεία βάζουν οι δανειστές στην Ελλάδα

Ποιες αποφάσεις θα «κλειδώσουν» στις 16 Ιουνίου

Νέο ρεκόρ στην τιμή της αμόλυβδης: Πού πωλείται η πιο ακριβή στη χώρα

Οι αντιδράσεις των οδηγών είναι έντονες ενώ λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Τραγωδία: Βολιώτης ενώ έτρωγε με τους γονείς του πήγε στο μπάνιο και κρεμάστηκε

Μια απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε με πρωταγωνιστή έναν 37χρονο...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

Tα πάνω κάτω στον ΣΚΑΪ – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται

«Φύγε εσύ, έλα εσύ» είναι η φράση που ακούγεται...

Νεκρός απο ηλεκτροπληξία επίδοξος ληστής στη Φθιώτιδα

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ