«Καίει» τα νοικοκυριά η ενέργεια!

Καλπάζει κάθε μήνα ο πληθωρισμός! Εκτοξεύτηκαν εκ νέου οι τιμές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, συμπαρασύροντας όλα τα βασικά αγαθά, ενώ τα ισχνά μέτρα της κυβέρνησης ξαϋλώνονται

Must Read

Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει το κύμα της ακρίβειας στη χώρα μας, με τον πληθωρισμό να καλπάζει μήνα με τον μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον μήνα Δεκέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα έναν μήνα εκτοξεύτηκαν οι τιμές στην ενέργεια και κυρίως στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις παρατηρούνται
ακόμα και σε βασικά είδη ανάγκης. Το ράλι των ανατιμήσεων «οδηγούν» ακόμα έναν μήνα οι τιμές της ενέργειας, αφού το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά…135% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ανατιμηθεί κατά 45% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34%.

Τον Δεκέμβριο οι καταναλωτές πλήρωσαν ακριβότερα τα τρόφιμα, με τις τιμές στο αρνί και το κατσίκι να είναι αυξημένες κατά 19,7%, στο ελαιόλαδο κατά 17%, στις πατάτες κατά 14% και στα ζυμαρικά κατά 7,6%. (βλ. πίνακα).

Μέτρα με το…σταγονόμετρο

Μπροστά σε ένα πρωτοφανές φαινόμενο, που τραντάζει τους οικογενειακούς  προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα στήριξης με το… σταγονόμετρο, αφού επιχειρεί να καλύψει μόνο ένα μέρος των ανατιμήσεων και το μεγαλύτερο κόστος πληρώνουν οι «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παρότι η ενεργειακή κρίση έχει πλήξει τη χώρα μας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο έχουν χτυπήσει κόκκινο εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, οι έμποροι και οι επαγγελματίες της γειτονιάς, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, θα λάβουν για πρώτη φορά στήριξη έναντι της ακρίβειας στους
λογαριασμούς του Ιανουαρίου, οι οποίοι θα έρθουν τον επόμενο μήνα!

Την ίδια ώρα, ήδη η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών τρομάζει στην ιδέα να ανοίξει τους λογαριασμούς του ρεύματος, αφού διαπιστώνεται πως τα ποσά που αναγράφονται προς πληρωμή ανταποκρίνονται μάλλον σε…επαύλεις και όχι σε μικρά διαμερίσματα όπου στεγάζεται μια μέση οικογένεια. Μάλιστα, τα ποσά των επιδοτήσεων που έχει ανακοινώσει η
κυβέρνηση δεν καλύπτουν τις ανατιμήσεις που αναγράφονται στους λογαριασμούς του ρεύματος. Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές του φυσικού αερίου, που βλέπουν τις διεθνείς
τιμές να εκτοξεύονται εδώ και μήνες, θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της κρίσης, αφού και εκεί οι κρατικές επιδοτήσεις δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τις ανατιμήσεις.

Ο διπλός «πονοκέφαλος»

Το τεράστιο κύμα της ακρίβειας έχει δημιουργήσει έναν διπλό «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, αφού, από τη μια πλευρά, έχουν να αντιμετωπίσουν τις χονδρικές τιμές στην ενέργεια, που έχουν «ροκανίσει» τις επιδοτήσεις που έχει ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, και, από την άλλη, τον οικονομικό εκτροχιασμό των ελληνικών νοικοκυριών, αφού οι μισθοί όχι μόνο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά «ψαλιδίζονται» συνεχώς από τον πληθωρισμό, παρά τη διπλή αύξηση που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Όλα αυτά την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια τεράστια φοροκαταιγίδα, με ταυτόχρονη καταβολή ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος, τελών κυκλοφορίας, δόσεων τράπεζας και πάγιες ρυθμίσεις για οφειλές σε Εφορία και Ταμεία, με το οικονομικό επιτελείο να ανησυχεί ότι θα υπάρξει ένα μπαράζ νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού οι πολίτες θα αναγκαστούν να αποφασίζουν κάθε μήνα ποιον λογαριασμό ή φόρο θα πρέπει να αφήσουν απλήρωτο.

Βασικά αγαθά

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι οι ανατιμήσεις έχουν χτυπήσει και τα βασικά είδη ανάγκης, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαβίωση ενός νοικοκυριού.
Οι πατάτες θα είναι μάλλον από… χρυσάφι, αφού ανατιμήθηκαν κατά 14,2%, ενώ το ελαιόλαδο (η Ελλάδα διαθέτει σημαντική παραγωγή) αυξήθηκε κατά 17%.

Κάθε μήνα παίρνουν αύξηση τα ζυμαρικά, τα ψάρια, τα λαχανικά και τα φρούτα. Φυσικά, διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 19,7% κατέγραψαν ακόμα έναν μήνα το αρνί και το κατσίκι.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανατιμήσεις παρατηρούνται ακόμα και στο ψωμί, καθώς, όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου, πέρα από το ενεργειακό κόστος που έχει εκτοξευθεί
(τον Δεκέμβριο δεν υπήρχε καμία στήριξη προς τους ίδιους), έχουν ανατιμηθεί και οι πρώτες ύλες για την παραγωγή ψωμιού.

11,5% πάνω τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Ένα παράδοξο έχει συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον κλάδο των αυτοκινήτων, το οποίο αποτυπώθηκε τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά στα στοιχεία που ανακοινώνει
κάθε μήνα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Οι τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων κατέγραψαν τον τελευταίο μήνα του έτους άνοδο 7,7%, ενώ τον Νοέμβριο είχαν ανατιμηθεί κατά 6,3%, καθώς οι παραγγελίες νέων οχημάτων γίνονται με το σταγονόμετρο, αφού ο χρόνος παράδοσης στις περισσότερες εταιρίες ανέρχεται σε τουλάχιστον 10-12 μήνες. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην έλλειψη πρώτων υλών που έχει παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, που ανάγκασε πολλά εργοστάσια να βάλουν «λουκέτο», ενώ εκτοξεύτηκε και το μεταφορικό κόστος.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε τεράστιες αυξήσεις στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καθώς η έλλειψη νέων οχημάτων, οδήγησε τους υποψήφιους ιδιοκτήτες Ι.Χ. να στραφούν σε
αυτή την κατηγορία. Ετσι, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά… 11,5%!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This