Στοιχεία ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά!

135,7% πάνω η τιμή του φυσικού αερίου

Must Read

Οικονομική ασφυξία προκαλεί στους πολίτες το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα. Το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε τον Δεκέμβριο περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση. Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%, σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Στο δελτίο αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της ακρίβειας στους μισθούς των εργαζομένων, με την αγοραστική δύναμη να εξακολουθεί να μειώνεται και τον Δεκέμβριο. Έναν μήνα που το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 5,1% και οι τιμές των αγαθών παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση. Η μεγαλύτερη καταγράφηκε στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020 αυξήθηκε κατά 135,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης -μεταξύ άλλων- ο ηλεκτρισμός (+45%), το πετρέλαιο θέρμανσης (+34,1%), τα καύσιμα και λιπαντικά (+21,7%), το αρνί και το κατσίκι (+19,7%), οι αεροπορικές μεταφορές (+19,6%), το ελαιόλαδο (+17%), οι πατάτες (+14,2%), τα ζυμαρικά (+7,6%), τα τυριά (+5,5%), τα νωπά φρούτα και λαχανικά (+5,5%) και το ψωμί (+4,9%).

Προβληματισμό προκαλεί επίσης το στοιχείο ότι το 2020 οι ετήσιες καθαρές αποδοχές ενός νοικοκυριού με δύο ενηλίκους και δύο παιδιά μειώθηκαν σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έναντι του 2019. Μάλιστα, στην Ελλάδα οι αποδοχές αυτές αντιστοιχούσαν το 2020 στο 74,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, εξίσου μεγάλη είναι η απόκλιση του ποσοστού απασχόλησης έναντι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Το γ’ τρίμηνο του 2021 η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση, με την απόκλιση μεταξύ του μέσου όρου της Ευρωζώνης και της Ελλάδας να είναι 8,8 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών το γ’ τρίμηνο του 2021 ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό των ανδρών. Στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη όσον αφορά τη μετάβαση από την ανεργία στην απασχόληση και το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας (67,1%).

Μεγάλη είναι και η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τον Δεκέμβριο του 2020 μεγαλύτερος αριθμός γυναικών απασχολήθηκε σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά, στα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 11% περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες, ενώ στα υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό μισθολογικά κλιμάκια απασχολούνταν κατά μέσο όρο 43% περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα:

Κυβέρνηση και χοντρέμποροι, οι μεγάλοι ένοχοι για την ακρίβεια

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This