Ακίνητα: Προς παράταση για τις «φθηνές» μεταβιβάσεις!

Η ασύλληπτη γραφειοκρατία αναγκάζει το υπ. Οικονομικών να εξετάσει νέα διορία πέραν της 31ης Ιανουαρίου

Must Read

Διαστάσεις… εφιάλτη έχει λάβει η διαδικασία μιας μεταβίβασης ακινήτου, καθώς χιλιάδες ενδιαφερόμενοι κατακλύζουν καθημερινά τα γραφεία των συμβολαιογράφων, τις εφορίες και τα γραφεία του Κτηματολογίου προκειμένου να προλάβουν τις διαδικασίες με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες και όχι τις νέες, που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση στο μέτρο σε όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν «φθηνές» μεταβιβάσεις έως το τέλος Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι είχαν προχωρήσει σε δήλωση του φόρου μεταβίβασης στις ΔΟΥ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους φορείς (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μεσίτες, κατασκευαστές κ.λπ.), το σύστημα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τη σημερινή συσσωρευμένη συναλλαγή, καθώς χιλιάδες δηλώσεις στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες είναι ανεκτέλεστες.

Μάλιστα, ένα «βουνό» από βεβαιώσεις περί μη οφειλής ΤΑΠ τελούν σε αναμονή της έκδοσής τους και ένα τεράστιο πλήθος πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομίας, καθυστερούν να εκδοθούν, με συνέπεια την αντίστοιχη καθυστέρηση στη σύνταξη των σχετικών πράξεων αποδοχής κληρονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλοι δήμοι της χώρας, στους οποίους παρατηρείται το αδιαχώρητο από αιτήσεις για την έκδοση βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ, έχουν εισηγηθεί στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών την κατάργησή του για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι υπηρεσίες της δήμων, αλλά και να μπει τέλος στην τεράστια ταλαιπωρία των πολιτών. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε αποδεκτό, έπειτα από διαμαρτυρίες οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται και με την «Ταυτότητα Κτιρίου». Η καθυστέρηση των συμβολαιογραφικών πράξεων μεταβίβασης ακινήτων λόγω της αναμονής της έκδοσής της είναι τεράστια (πλέον των τριών μηνών), καθώς οι μηχανικοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν χρονικά στην έκδοσή της.

Με φόντο όλα τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι ζητούν να ανακοινωθεί άμεσα παράταση για τις «φθηνές» μεταβιβάσεις έως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στις υπηρεσίες που έχουν «φρακάρει» από το μπαράζ αιτήσεων.

Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές των εμπλεκόμενων φορέων, σε περίπτωση που ένας ενδιαφερόμενος για μεταβίβαση ακινήτου έχει υποβάλει στην εφορία τη δήλωση του φόρου στο τέλος του 2021, δεν σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Αν δεν έχει προλάβει να υπογράψει τα συμβόλαια μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, τότε θα πρέπει να ξεκινήσει τα πάντα σχεδόν από την αρχή. Σαν να μην έφτανε αυτό, θα πρέπει να πληρώσει «φουσκωμένους» φόρους, αμοιβές και έξοδα, αφού πλέον η μεταβίβαση θα πραγματοποιηθεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This