Οι Βρυξέλλες «τελειώνουν» τα οριζόντια μέτρα στήριξης για την πανδημία!

Άκρως στοχευμένες και με... εξαντλητικούς κόφτες από το Φεβρουάριο οι παρεμβάσεις υπέρ νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Must Read

Μαζικές παρατάσεις σε μια σειρά φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς και μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την πανδημία, αλλά και για την ακρίβεια έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αντί για νέα σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις «δίδυμες» κρίσεις τις οποίες βιώνει η χώρα από την πανδημία και την ακρίβεια.

Ωστόσο, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις του Eurogroup μπαίνει φρένο στα οριζόντια μέτρα και στο εξής όλες οι παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα είναι άκρως στοχευμένες. Παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες επιτρέπουν μόνο μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, οι επιδοτήσεις από τον Φεβρουάριο δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά θα περιέχουν «κόφτες» με συγκεκριμένα κριτήρια.

Πάγιες δαπάνες, επιστρεπτέα προκαταβολή και τέλη κυκλοφορίας έχουν λάβει ήδη παράταση, ενώ έχει επεκταθεί και το μέτρο των αναστολών εργασίας για μια σειρά από κλάδους επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις των Βρυξελλών για τη μείωση του ελλείμματος από τα 12 δισ. ευρώ το 2021 στα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 οδηγούν σε «πάγωμα» αρκετών μέτρων που υπήρχαν στη φαρέτρα της κυβέρνησης, όπως μια νέα παράταση στη ρύθμιση για τα κορωνοχρέη και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

1. Επιδότηση σε ρεύμα, φυσικό αέριο

Νέο πακέτο για το μήνα Ιανουάριο έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, που για πρώτη φορά καλύπτει και όλες τις επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, καθώς και τους επαγγελματίες. Στα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν μόνο οι κύριες κατοικίες και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό είναι 42 ευρώ, ενώ στα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα αγγίζει τα 54 ευρώ. Επίσης θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια (χαμηλής, μέσης ή υψηλής τάσης). Η τιμή της επιδότησης ορίζεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από τον Φεβρουάριο εξετάζεται το ενδεχόμενο η επιδότηση να προσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, ώστε να μπει τέλος στην οριζόντια εφαρμογή του μέτρου. Θα υπάρξουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, λόγω των οποίων θα αποκλειστούν από την επιδότηση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που ανήκουν στη μεσαία, τάξη αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Ρύθμιση για κορωνοχρέη

Παράταση έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2021 που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο, στην υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 72 δόσεων έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορούν συνολικά 826.435 εταιρείες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με το χρέος να αγγίζει τα 2,26 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα δεν έχει υπάρξει η «βροχή» αιτήσεων που αναμενόταν αρχικά, αφού έχουν υποβληθεί λιγότερες από 100.000 αιτήσεις. Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 36 άτοκες ή έως 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φορολογικές οφειλές, όπως ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλλά και ασφαλιστικές οφειλές.

3. Μεταβιβάσεις – αντικειμενικές αξίες

Διορία έως το τέλος του μήνα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πραγματοποιήσουν «φθηνές» μεταβιβάσεις, με το οικονομικό επιτελείο να μην προχωρά σε παράταση της προθεσμίας, παρά τις εκκλήσεις των αρμόδιων φορέων, που κάνουν λόγο για τεράστιες καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει το δικαίωμα μεταβίβασης ενός ακινήτου με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες έως το τέλος Ιανουαρίου, το οποίο αφορά όμως μόνο όσους έχουν υποβάλει τη δήλωση φόρου μεταβίβασης.

Μάλιστα, δόθηκε η δυνατότητα των φορολογουμένων να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ, ώστε να τις υποβάλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας «MyProperty» και με αυτό τον τρόπο να μπουν σε σειρά προτεραιότητας στις Εφορίες. Η παράταση αφορά και όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές.

4. Επιστρεπτέα προκαταβολή

Πίστωση χρόνου για την καταβολή της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και της εφάπαξ πληρωμής έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν λάβει τουλάχιστον μία από τις επτά κρατικές ενισχύσεις λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής από την 31η Ιανουαρίου 2022 στις 30 Ιουνίου 2022 και
δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022, με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

Από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ που έχουν διανεμηθεί στις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος ανέρχονται στα 3,3 δισ. ευρώ. Πάντως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και επιπλέον «κούρεμα» στα επιστρεπτέα ποσά, που με βάση το ισχύον πλαίσιο αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και το 75%.

5. Πάγιες δαπάνες

Εξάμηνη παράταση, έως και το τέλος Ιουνίου 2022, θα έχουν οι 30.000 επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα κρατικά «κουπόνια», στο πλαίσιο της επιδότησης πάγιων δαπανών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό όριο που προβλέπει το πλαίσιο, αφού δεν έχουν προχωρήσει σε συμψηφισμούς οφειλών με την Εφορία και τα Ταμεία για το σύνολο της επιδότησης που έχουν λάβει, ενώ το ισχύον πλαίσιο λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου.

Με το αδιάθετο ποσό να αγγίζει τα 80.000.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επεκτείνεται την περίοδο λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Πάγιων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.

6. Τέλη κυκλοφορίας

Παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, με τους ιδιοκτήτες να έχουν το δικαίωμα καταβολής έως τις 28 Φεβρουαρίου, όπως επίσης και για να θέσουν το όχημά τους σε εκούσια ακινησία.

Το φετινό ειδοποιητήριο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων περιλαμβάνει ένα QR Code. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογούμενοι μπορούν -σκανάροντας τον κωδικό- να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω mobile banking, χωρίς να γράφουν τον κωδικό πληρωμής και το ποσό.

Οσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τον παραπάνω τρόπο πληρωμής, έχουν τις εξής επιλογές:

  • Επίσκεψη στην τράπεζα και χρήση του QR Code για πληρωμή στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών.
  • Μέσω web banking, οπότε η πληρωμή γίνεται μέσω κωδικού RF.
  • Με καταβολή του ποσού στα υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛ.ΤΑ.

Οσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να καταθέσουν πινακίδες ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της AAΔE myCar.

7. Διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την Πρωτομαγιά έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, με το ποσοστό να αποφασίζεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται πως από 1ης/1/2022 ισχύει ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση του 2% που αποφασίστηκε στα 663 ευρώ.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης 5% εντός του 2022, ο κατώτατος μισθός μπορεί να φτάσει τα 696 ευρώ, ενώ αν οι ρυθμοί ανάπτυξης φτάσουν το 6%, ο μισθός θα ανέλθει στα 703 ευρώ.

8. Αναστολές εργασίας

Επεκτείνονται οι προσωρινές αναστολές εργασίας εργαζομένων με αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιπλέον κλάδους, με οριοθέτηση ποσοστού επί του απασχολούμενου προσωπικού που δύναται να τίθεται σε αναστολή.

Από την 1/1/2022 και έως τις 31/1/2022 έχουν ήδη δυνατότητα να θέτουν σε προσωρινή αναστολή το 100% των εργαζομένων τους αποκλειστικά οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

  • νυχτερινά κέντρα και μπαρ,
  • αίθουσες συναυλιών και επαγγέλματα συναφή με τη μουσική.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα κατά το οποίο τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως, ενώ καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή το 100% των εργαζομένων τους οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

  • τέχνες του θεάματος και θέατρα,
  • χώροι εκδηλώσεων και θεαμάτων,
  • διοργάνωση γάμων και εκδηλώσεων
  • παιδότοποι

Από τις 14/1/2022 και έως τις 31/1/2022 επεκτείνεται η δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή έως 25% των εργαζομένων τους και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο οι επιχειρήσεις στους ακόλουθους κλάδους:

  • εστίαση
  • υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering)
  • ξενοδοχεία
  • ταξιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες κρατήσεων
  • κινηματογράφοι
  • οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
  • γυμναστήρια
  • αθλητική εκπαίδευση και αθλητικές δραστηριότητες
  • σχολές χορού
  • φυσική ευεξία
  • πάρκα αναψυχής και θεματικά πάρκα
  • καζίνα

Το κόστος της επέκτασης του μέτρου εκτιμάται σε 30.000.000 ευρώ για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου.

9. Ειδική ενίσχυση επιχειρήσεων

Ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι επιλέξιμοι κλάδοι περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων,
  • οργάνωση εκδηλώσεων,
  • υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering),
  • σχολές χορού,
  • νυχτερινά κέντρα διασκέδασης

Προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος είναι η μείωση τζίρου μεταξύ 2019 και 2020 να υπερβαίνει το 50%. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στο 8% επί του τζίρου του 2019, με ανώτατο όριο ενίσχυσης τα 400.000 ευρώ. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 42.000.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ-REACT EU.

10. «Πάγωμα» στις ρυθμίσεις οφειλών Ιανουαρίου

Αναστολή καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση επιχειρήσεων που πλήττονται σημαντικά και εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται προσωρινά σε αναστολή. Το κόστος εκτιμάται σε 8.000.000 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά (σύμφωνα με τη λίστα ΚΑΔ, το 100% των εργαζομένων δύναται να τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας ως ανωτέρω) παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

Για τους εργαζομένους ανά την επικράτεια των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή, παρέχεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης Ιανουαρίου 2022 ρυθμισμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση και η αποπληρωμή της μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

11. Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»

Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «Συν-Εργασία» (αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022 για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει τον χρόνο του εργαζομένου έως και 50% χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας.

Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «Συν-Εργασία» δεν επιτρέπεται να απολυθεί.

12. Υποχρεωτική τηλεργασία

Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατόν από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο ΠΣ «Εργάνη».

Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.

13. Κυλιόμενο ωράριο

Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This