Προστασία-γέφυρα: Τι θα γίνει με την επιδότηση ενοικίων

Ποια η στάση των δανειστών στο σχέδιο της κυβέρνησης

Must Read

Σχέδιο-γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι να λειτουργήσει ο ιδιωτικός Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στις αρχές του 2023 αποδέχθηκαν τελικά οι επικεφαλής της αποστολής των δανειστών, κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιούν αυτές τις ημέρες με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται πως ο φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία όσων δανειοληπτών ενταχθούν στο πλαίσιο της πτώχευσης, έχοντας το δικαίωμα να παραμείνουν σε αυτά καταβάλλοντας ένα μηνιαίο μίσθωμα, ενώ τα ευάλωτα νοικοκυριά θα λαμβάνουν και επίδομα στέγασης για να πληρώνουν το ενοίκιο.

Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται η επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών από το κράτος, που θα αρχίζει από τα 70 ευρώ και θα φτάνει έως τα 210 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 10 ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια είχαν απορρίψει κάθε πρόταση της κυβέρνησης, ζητώντας να συνεχιστεί το άτυπο πλαίσιο που ισχύει έως σήμερα, δηλαδή οι τράπεζες να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας όσων ευάλωτων νοικοκυριών έχουν δηλώσει στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους ότι πρόκειται να πτωχεύσουν. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα ευάλωτα νοικοκυριά απειλούνται άμεσα με πλειστηριασμούς, ακόμα και για την πρώτη κατοικία τους.

Φαίνεται πως οι δανειστές άλλαξαν γνώμη όταν άκουσαν πως η επιδότηση θα δίνεται στις τράπεζες, που θα απαλλαγούν από αρκετά «κόκκινα» δάνεια, αφού θα υπάρξει ροή χρήματος, ενώ την ίδια ώρα η ενδιάμεση λύση συμφέρει και την κυβέρνηση, που θα απαλλαγεί από το βάρος των πλειστηριασμών σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η συμφωνία των επικεφαλής των θεσμών με το υπουργείο Οικονομικών περνά στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να υπάρξει μια σειρά από «κόφτες» για να αποκλείσουν όσους θεωρηθεί ότι επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από το πλαίσιο και να μην πληρώσουν τη δόση των δανείων τους. Σημειώνεται πως οι δανειστές εκτιμούν πως αρκετοί δανειολήπτες θα κάνουν πίσω την τελευταία στιγμή, παρότι έχουν προχωρήσει σε δήλωση προπτώχευσης, η οποία δεν είναι δεσμευτική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This