Εντός του 2022 η online σύνδεση TAXISnet με Κτηματολόγιο

Αναμένεται να διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων ακινήτων

Must Read

Μέσα στο 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση του TAXISnet με το Κτηματολόγιο προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έχουν δηλώσει διαφορετικά στοιχεία στην Εφορία και συγκεκριμένα στο Περιουσιολόγιο και το Κτηματολόγιο. Υπενθυμίζεται πως η διασύνδεση των δύο υπηρεσιών εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022 με τον τίτλο «Διαλειτουργικότητα Κτηματολογίου με το αρχείο των δηλώσεων Ε9 που περιλαμβάνει τα στοιχεία ακίνητης περιουσίας».

Με τη διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Εθνικού Κτηματολογίου και θα εντοπίζουν όλα τα ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) που υπάρχουν δηλωμένα τόσο στις εντός όσο και στις εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές και δεν είναι δηλωμένα στο έντυπο Ε9. Σε πρώτη φάση αναμένεται να διενεργηθούν διασταυρώσεις των στοιχείων ακινήτων που έχουν δηλωθεί στις δύο εφαρμογές, με βάση τους ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις στις δηλώσεις, τότε θα κληθούν για περαιτέρω εξηγήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο οι φορολογούμενοι, αφού ελέγξουν τις δηλώσεις των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο και στο έντυπο Ε9, θα έχουν τη δυνατότητα -εφόσον απαιτηθεί- να προχωρήσουν σε διορθωτικές δηλώσεις στο TAXISnet, χωρίς την επιβολή προστίμων, ενώ θα αποφύγουν την καταβολή επιπλέον φόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν αν υπάρχουν ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δήλωσαν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στην Εφορία ολόκληρα ή δεν εμφανίζουν το πραγματικό τους εμβαδόν ή την κατάσταση του ακινήτου, με στόχο την πληρωμή λιγότερων φόρων.

Αυτό σημαίνει ότι τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης είναι χαμηλότερα από τα πραγματικά, συνεπώς καταβάλλονται χαμηλότεροι φόροι σε περίπτωση φορολόγησης με τεκμαρτό εισόδημα, ενώ σε περίπτωση που αποδειχθεί πως πληρώνουν κάθε χρόνο μικρότερο ΕΝΦΙΑ, θα μπορεί να τους επιβληθούν αναδρομικοί φόροι για τον φόρο ακινήτων που προσπάθησαν να γλιτώσουν μέσα από τη ελλιπή δήλωση των στοιχείων για τα ακίνητά τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This