Στη Διαύγεια οι αποφάσεις για επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

Η επιδότηση αφορά και οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις

Must Read

Οι Υπουργικές Αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, για την κάλυψη μέρους του κόστους των αυξήσεων που οφείλονται στην ενεργειακή κρίση, δημοσιεύθηκαν σήμερα στη «Διαύγεια».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις και όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές (κύρια κατοικία), με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση τον Ιανουάριο είναι 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) για κατανάλωση από 0 έως 150 kWh και 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για κατανάλωση από 151 kWh έως 300 kWh ενώ για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (αφορά υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας) διαμορφώνεται σε 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τον Φεβρουάριο οι επιδοτήσεις αντίστοιχα είναι 150 και 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και 170 ευρώ για το ΚΟΤ. Σημειώνεται ότι η επιδοτούμενη κατανάλωση των 300 kwh ανάγεται σε μήνα 30 ημερών, δηλαδή είναι 310 kWh για τους μήνες με 31 ημέρες και 280 kWh για τον Φεβρουάριο (28 ημέρες). Για παράδειγμα, για οικιακό καταναλωτή και για μήνα με 31 ημέρες, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τις πρώτες 155 kWh και 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 155 kWh μέχρι 310 kWh.

Η επιδότηση εφαρμόζεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι ή εκκαθαριστικούς, οι οποίοι εκδίδονται εντός πέντε ημερών από την έναρξη ισχύος της Απόφασης. Για το σκοπό αυτό, ο προμηθευτής καταχωρίζει στο λογαριασμό κατανάλωσης σχετική πιστωτική εγγραφή, με την ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης». Ενδεικτικά για οικιακό καταναλωτή ενταγμένο στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για τις πρώτες 310 kWh του μηνός Ιανουαρίου, η επιδότηση είναι 310 kWh? 0,18 Euro/kWh = 55,8 Euro.

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές ρεύματος (επιχειρήσεις) με κυμαινόμενα τιμολόγια, η επιδότηση τόσο για τον Ιανουάριο όσο και για τον Φεβρουάριο είναι 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης. Και πάλι προβλέπεται ξεχωριστή ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» στο λογαριασμό, για παράδειγμα 1300 kWh? 0,065 Euro/kWh = 84,5 Euro.
  • Στο φυσικό αέριο, για τους οικιακούς καταναλωτές, η επιδότηση για Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου και για τους μη οικιακούς, 30 ευρώ τον Ιανουάριο και 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Φεβρουάριο. Ομοίως προβλέπεται ξεχωριστή εγγραφή στον λογαριασμό, με την ένδειξη «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης», ενδεικτικά 300 kWh x 0,03 Euro/kWh = 9 Euro.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This