Καμπανάκι από Moody’s: Εκτεθειμένη η Ελλάδα σε ενεργειακούς κινδύνους

Ποια δεδομένα προβληματίζουν

Must Read

Έντονους κραδασμούς στην Ευρώπη θα πυροδοτούσε μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της περιοχής από ρωσικά καύσιμα, προειδοποιεί ο διεθνής οίκος Moody’s. Μπορεί η Ελλάδα να μην περιλαμβάνεται στη λίστα με τις πλέον ευάλωτες χώρες, ωστόσο θεωρείται πως το πλήγμα στον τομέα της ενέργειας θα ήταν ιδιαίτερα σοβαρό.

Όπως σημειώνει ο οίκος, μια κορύφωση της κρίσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία πιθανότατα θα προκαλέσει κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις και αντίποινα από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης πιθανής διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού.

Δεδομένης της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές υδρογονανθράκων, ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι πιθανό να είναι ο κυρίαρχος δίαυλος μέσω του οποίου θα επηρεαστούν οι χώρες της Ευρώπης από ένα τέτοιο σενάριο, αν και ορισμένες είναι επίσης ευάλωτες σε διαταραχές του εμπορίου και κινδύνους ασφάλειας, ιδιαίτερα κυβερνοεπιθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο οίκος σημειώνει ότι, όπως και η Γερμανία, η χώρα μας, η Αυστρία και η Ιταλία είναι πολύ εκτεθειμένες σε διακοπή του εφοδιασμού ρωσικής ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου. Η Ελλάδα, τονίζει -όπως και η πιστωτική της αξιολόγηση-, έχει υψηλή έκθεση στον ενεργειακό κίνδυνο, χαμηλή έκθεση στον εμπορικό κίνδυνο και τον κίνδυνο στην ασφάλεια.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ισοδυναμούν τουλάχιστον στο 75% της συνολικής ενεργειακής προσφοράς στην Ελλάδα, όπως υπολογίζει η Moody’s. Η χώρα μας εισάγει το 82% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει, με τη Ρωσία να καλύπτει το 26% του πετρελαίου και το 39% του φυσικού αερίου που εισάγεται σε ελληνικό έδαφος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This