Πρωταθλητές στο ακριβό ρεύμα παρά την πτώση!

Η αποκλιμάκωση των τιμών στην Ε.Ε. δεν «ακούμπησε» την Ελλάδα, με τους καταναλωτές να πληρώνουν το «μάρμαρο»

Must Read

Στα ύψη συνεχίζουν να παραμένουν οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τη χώρα μας να καταβάλει για μια ακόμα φορά την υψηλότερη τιμή. Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο χρηματιστήριο ενέργειας, η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει το πιο ακριβό ρεύμα, όταν σε χώρες όπως η Γερμανία οι τιμές χονδρικής έχουν μειωθεί στα 67,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα, η σημερινή τιμή στη χώρα μας αγγίζει τα 195,30 ευρώ, με τη μέση τιμή του Φεβρουαρίου να βρίσκεται στα 217,40 ευρώ! Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι τιμές του ρεύματος για τις επόμενες ημέρες στην Ευρώπη υποχωρούν, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες μειώνουν τη ζήτηση, ενώ η αύξηση των ανέμων ανεβάζει σημαντικά την παραγωγή από αιολικές μονάδες.

Με τις τιμές, όμως, να παραμένουν στα ύψη, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν για πολλούς μήνες ακόμα «φουσκωμένους» λογαριασμούς με τριψήφια ή και τετραψήφια νούμερα. Από την άλλη πλευρά, το κράτος θα ανακοινώνει νέες επιδοτήσεις τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Απρίλιο, οι οποίες και πάλι δεν θα καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο το αυξημένο κόστος της ενέργειας, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους καταναλωτές.

Όλα αυτά την ώρα που έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, αφού ελάχιστοι πλέον μπορούν να καταβάλουν σχεδόν έναν μισθό μόνο για το ηλεκτρικό.

Αυτό φαίνεται πως έχει σημάνει ήδη συναγερμό στην κυβέρνηση, αφού γνωρίζει πως οι πολίτες αδυνατούν να πληρώνουν ταυτόχρονα δόσεις δανείων, φόρους (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να βρίσκουν χρήματα για τις μετακινήσεις προς την εργασία τους, αλλά και για τα βασικά είδη διατροφής τους.

Στα ύψη οι τιμές έως το 2023!

Εφιαλτικές φαίνεται πως είναι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τιμές της ενέργειας, που πρόκειται να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα, το οποίο αποκάλυψε ο ιστότοπος Euractiv, αναφέρει πως οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα «παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023».

Μια τέτοια δυσμενής εξέλιξη θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, ενώ θα επηρεάσει τα νοικοκυριά και θα αυξήσει το κόστος για τις επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 400% υψηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, αυξανόμενες κατά 260%. Αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο των λιανικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 51% και 30%, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι, αναφέρει το έγγραφο.

Διαβάστε ακόμα:

Άνοιξε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος για το κλειστό εξοχικό του και έπαθε σοκ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This